Hur man startar en matblogg och tjäna pengar: 6 steg till framgång!

Hur man startar en matblogg


Ber dina vänner dig alltid om dina recept och måltidsidéer? Eller älskar du att experimentera med nya recept och smakkombinationer? Om du gillar att laga mat och vill dela din visdom med världen, bör du definitivt starta en blogg om mat för att ge din passion en plattform.

Släpp inte av om du inte vet var du ska börja; du behöver inte veta hur du kodar eller ens behöver betala några pengar för att kunna konfigureras. Jag har sammanställt mina topptips om hur man blir matblogger för att få dig på väg.

Så här startar du en matblogg i 6 steg

 • Välj en exakt nisch för din blogg
 • Hitta och köp ett domännamn för din blogg
 • Hitta en bra webbhotell
 • Organisera dina recept med WordPress
 • Installera ett WordPress-tema
 • Börja blogga och tjäna pengar!

1. Börja med en exakt nisch för din matblogg

mat-blogg
Ska du välja en viss typ av mat eller tema för din blogg? Kanske är din specialitet budgetbakning eller glutenfri.

Att skriva om allt och allt är bra men att komma med coola webbplatsidéer hjälper dig att differentiera dig själv och skapa en mer hängiven läsare som följer.

Om du funderar på hur man startar en matblogg för att täcka alla kök, kan du kanske tänka på vad du annars kan göra annorlunda för att hjälpa dig att sticker ut från de andra matbloggarerna.

Ett bra sätt att veta om du behöver förfina ditt erbjudande är att försöka beskriva din blogg i en mening. Om du inte kan förklara ditt innehåll tydligt för dig själv kommer du inte heller kunna förklara det för dina läsare.

2. Hitta och köp ett domännamn för din blogg

Du vill sticka ut från mängden och vara minnesvärd, men också ge dina läsare en inblick i vem du är eller temat om din blogg (om du har en). Ditt namn måste också vara lätt att stava med en minnesvärd URL.

Gå med i GRATIS utbildning

Vill du lära dig hur man bygger 6 figurers myndighetssajter?

Gå med i denna gratis utbildning till…

 • Äntligen har en beprövad metod för att hitta lönsamma nischer
 • Få tillgång till en idiotsäker metod för sökordforskning
 • Lär dig hur du lägger ut kvalitetsinnehåll
 • Lär dig hur du bygger vita hattlänkar till din webbplats utan huvudvärk

Om folk inte kan hitta din sida kommer de att missa allt det bra du har att erbjuda. Du kanske också vill ställa in sociala mediekonton för att marknadsföra din blogg, så tänk på ett namn som är lätt att använda på olika plattformar.

Förhoppningsvis kommer din blogg att finnas kvar länge, så det är bäst att planera framåt. Om du vill blogga året runt är inte Cassie’s Christmas Cookbook det bästa alternativet. Det är ok för din blogg att utvecklas, men att ändra namn för ofta kommer att förvirra dina läsare.

Se till att det namn du kommer på är beskrivande för vad du tänker publicera. Det skulle inte vara mycket meningsfullt för dina läsare om du namngav din matblogg checkmeout.com eller helloworld.com; emellertid skulle ett domännamn som uttalas som smarteating.com eller kitchengirl.com omedelbart slå någon som en matrelaterad blogg.

Om du också kommer att skapa en professionell webbplats kanske du vill undvika att använda den gratisversionen som normalt innehåller namnet på innehållshanteringssystemet. Om du till exempel använde den kostnadsfria versionen av WordPress skulle din blogldomän läsa något som www.itsme.wordpress.com. Det kan gnida dina läsare på fel sätt; de kan helt enkelt dra slutsatsen att du inte är så allvarlig med vad du gör.

En blogg är en investering precis som alla andra. Om du är i stånd att på alla sätt söka efter en betald version.

3. Hitta en bra webbhotell

I detta skede har du redan ett domännamn du väljer och har kontrollerat tillgängligheten.

Gratis domän med värd

Nu är nästa sak att få domänvärden.

Precis som namnet antyder är en domänvärd en plattform som är specialiserad på att vara värd för ditt domännamn. Ett domännamn används i en URL-adress för en webbplats, till exempel JustKidding.com. I det här exemplet är domännamnet “JustKidding”.

De flesta värdplattformar erbjuder fantastiska rabatter under det första året.

Vi rekommenderar HostGator för detta, och med vår specialaffär med HostGator kan du få din värd för mindre än $ 3 per månad. Titta på erbjudandet genom att klicka här.

4. Ordna dina recept med WordPress

Om du vill vara igång samma dag, rekommenderar jag att du använder ett etablerat innehållshanteringssystem som WordPress. Det är superlätt att komma igång och du kan välja ett anpassat tema och layout som passar bäst för dig och din nya blogg (här är vårt val av några av de bästa WordPress-teman).

I princip är ett innehållshanteringssystem ett program som gör det möjligt för användare att skapa, redigera, organisera och publicera innehåll som artiklar, videor, bilder, infografik och mycket mer.

Ett CMS säkerställer att icke-tekniska kunniga användare enkelt kan hantera sina webbplatser med minimal ansträngning.

Som bloggägare har du massor av alternativ att välja mellan när det gäller ett innehållshanteringssystem. Några av de populära CMS-alternativen inkluderar bland annat Drupal, WordPress och Joomla.

Ändå är det bara ett fåtal som är värda dina pengar.

I den här guiden använder vi WordPress av fyra goda skäl:

 • WordPress är den mest populära CMS idag och driver 33% av webbplatserna runt om i världen senast i januari 2019 (den andra CMS-spelaren kommer med en avlägsen 3%).
 • Som du vet är det mycket anpassningsbart.
 • WordPress kan skryta med några av de bästa webbplatsens teman.
 • Det är lågt underhåll och gratis att använda.

Naturligtvis finns det många andra skäl till varför mer än en miljard webbplatser drivs av WordPress idag, vilket i huvudsak gör det till det mest rekommenderade verktyget för att starta en matblogg eller någon annan webbplats.

5. Installera ett WordPress-tema

Du bör se till att det tema du väljer är lyhört för olika enheter. De flesta webbplatsvisningar kommer från mobiler eller surfplattor, särskilt om du når ut till din läsarbas via sociala medieplattformar som Instagram. Därför måste din sida vara lätt att läsa och navigera på en mindre skärm. en lyhörd design kommer att anpassas till alla storlekar.

Det finns massor av teman att välja mellan, av vilka många är gratis men du kan också betala för mer skräddarsydda eller specialiserade teman.

Du vill att dina webbplatsbesökare ska kunna hitta receptet de följer eller leta efter inspiration enkelt. Välj några huvudrubriker som ska visas längst upp på sidan, till exempel ‘Veggie’, ‘Lunch Lunches’ och ‘Desserts’. Under detta kan du ha underkategorier som hjälper dina läsare att begränsa den men inte överbelasta dem med för många val.

När din receptkatalog byggs upp kan du hålla inlägg organiserade med olika kategorier och taggar. Dessa kan innehålla ingredienser, typer av måltiden eller festliga säsonger. Du kan också lägga till en sökfält till din sida som är bra för sökning efter nyckelord eller ingredienser.

Gör dina recept ser bra ut

För att hjälpa dina läsare att enkelt följa dina recept, vill du göra dem lätta att läsa och se bra ut! Se till att en tydlig ingredienslista visas antingen i början av inlägget eller att det är lätt att hitta någon annanstans. Du kanske också vill ge annan användbar information som förberedelse och tillagningstid, svårighetsnivå, kryddighet och antal portioner.

Bra bloggbilder visar inte bara dina färdigheter och lockar dina läsare att prova recepten, utan de fungerar också som en bra visuell referens för dem som prövar hemma. Tänk också på att ta med bilder av receptprocessen när du följer med.

Försök att hålla dina bilder konsekventa. hitta en plats som är rörig, har bra belysning och du kan använda varje gång du skapar en ny maträtt. Här är några fler tips för att ta bra matfoton.

6. Börja blogga och tjäna pengar!

Se info nedan för mer information om detta, men vi har också ett bra inlägg om hur bloggare tjänar pengar och en annan om hur man kan tjäna pengar på en blogg som du kan hitta till hjälp när du väl har skapat.

Hur man startar en matblogg och tjäna pengar

Jag vet, din största fråga ligger i hur man startar en matblogg OCH tjäna pengar. Tja, först och främst kommer du att vilja bygga upp ett stort och lojalt följande. Här är några tips för att hjälpa till med detta.

Tips om hur man blir en framgångsrik matblogger

För att förbli konkurrenskraftiga bör du överväga att använda följande tips:

 • Förbli konsekvent: Det är en sak att starta en blogg och en annan att hålla den igång. När du har byggt din blogg börjar det tyngre arbetet med att hålla den igång. Förstå att att hålla din blogg inte betyder att du publicerar innehåll då och då. Du måste regelbundet publicera värdefullt innehåll. Du måste förstå vad exakt dina läsare vill läsa och inte bara vad som känns bra att publicera. Vi har förklarat det ytterligare i det här inlägget.
 • Skapa ett namn för dig själv: Med detta menar jag att du borde vara äkta och så original som möjligt och samtidigt tänka på vad dina läsare vill ha. Istället för att försöka så hårt att vara den lysande veganmatbloggaren du inte är, varför inte göra något unikt med din expertis i italienska rätter? Se till att du ger nya idéer till dina läsare om du vill öka din trafik och i slutändan tjäna lite pengar på din konst.
 • Gå den extra milen som andra inte kommer: Tro det när jag säger er, läsarna kommer att vara tacksamma för dina extra ansträngningar. Undvik att klistra in bilder av rätter eller till och med recept. Varför inte experimentera med dina egna recept och se hur det visar sig? Och medan du är på det, snarare än att leta efter gratis bilder för webbplatser, ta bilder själv eller spela in dina egna videor. Detta visar dina läsare din nivå av engagemang för vad du gör, och de kommer inte att göra dig besviken när du behöver dem för att återgå. Och när du förbinder dig till den här raden med bloggning kommer du att inse att det är mycket lättare att upprätthålla hög produktivitet.
 • Ha kul: Det stämmer! Har du någonsin insett att du tenderar att skapa de bästa skrifterna när du inte gör det för pengarna? Jag har det. Som matblogger kommer du att interagera med ett brett spektrum av människor inklusive erfarna kockar eller individer som vill lära sig något i din nisch. I det ögonblick de läser ditt innehåll och inser hur inte så bra det är, kan du nästan gissa när de kommer tillbaka till din blogg – aldrig, eller hur? Min poäng är att sträva efter att skriva som en mat och inte en professor i atomisk fysik; ibland behöver det inte vara så allvarligt!
 • Marknadsför din blogg via sociala medier: Ett Instagram-konto är bra för att publicera bilder av dina senaste skapelser och uppmuntra människor att besöka din blogg för att få hela receptet. Det kan också varna dina följare till nya recept och se till att de hålls uppdaterade med dina senaste nyheter.

När du väl är väl etablerad kan matvarumärken sponsra dig för att skapa fantastiska recept med deras produkter. Hosting-annonser på din webbplats är en vanlig metod som används bland matbloggarer och om du arbetar hårt för att växa ditt följande kan du få chansen att publicera din egen kokbok.

Nu vet du hur du startar en matblogg och blir en bra matblogger, resten är upp till dig! Jag hoppas att du hittade den här guiden om hur du startar en matblogg användbar, här är en påminnelse om de viktigaste tipsen:

 • Var unik: hitta din nisch eller specialitet.
 • Välj ett bra tema
 • Kom med ett minnesvärt namn
 • Gör din webbplats användarvänlig
 • Tydliga recept och fantastiska bilder är en vinnande kombination
 • Skapa en lojal läsarbas för att tjäna pengar

Ha framför allt annat kul med det och njut av ditt nya kreativa uttag!

Redo att börja? Kolla in vår specialavtal med Hostgator för att komma igång billigt här.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map