Cara Memasang Tema WordPress Secara Manual, cPanel atau Direktori

Sebagai pemula yang ingin belajar bagaimana memasang tema WordPress, anda mungkin merasa bingung untuk melakukan ini pada mulanya, tetapi jangan risau kerana dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda tiga cara yang berbeza untuk melakukannya.


Terdapat beribu-ribu tema WordPress percuma dan berbayar yang boleh dipilih. Sekiranya anda mahu, anda boleh memilih tema percuma dari repositori WordPress, tetapi kadangkala tema percuma ini tidak dapat memenuhi keperluan anda. Sekiranya demikian, anda mungkin perlu memuat naik tema WordPress premium ke laman web anda.

Untuk menjadikan proses pemasangan tema WordPress anda berjalan dengan lancar, kami telah membahagikan artikel tersebut kepada tiga bahagian berikut:

Cara Memasang Tema WordPress: 3 Kaedah

 • Pasang tema WordPress dari direktori rasmi
 • Pasang tema WordPress dari komputer anda menggunakan kaedah muat naik
 • Pasang tema WordPress menggunakan cPanel

Sebelum anda memasang tema WordPress, anda memerlukan:

 • Akses ke kawasan Pentadbir WordPress
 • Tema sudah dimuat turun ke komputer anda
 • Akses cPanel

Cara memasang tema WordPress

Cara Memasang Tema WordPress dari Direktori Rasmi

Secara lalai, apabila anda memasang WordPress pada hosting anda, anda akan memasang tema Twenty Nineteen di laman web anda. Tetapi, ini hanyalah tema yang mendasari di mana anda mungkin tidak menemui reka bentuk yang anda harapkan. Sekiranya demikian, WordPress sendiri membolehkan anda memilih tema dari direktori tema rasmi mereka. Ini adalah kaedah termudah untuk memasang tema WordPress.

Pada mulanya, anda perlu log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda dan klik Penampilan >> Tema seperti skrin di bawah.

Go to appearence data-lazy-src=

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat semua tema yang tersedia dari direktori tema rasmi. Anda dapat melihat semua tema yang diketengahkan di sini.

Domain percuma dengan hosting

Semua tema bercirikan WordPress

Anda juga boleh menyemak tema popular dan tema terkini dengan mengklik Popular dan Terkini.

Tema popular dan terkini

Anda juga boleh menggunakan Penapis Ciri untuk mencari tema WordPress yang anda mahukan. Terdapat banyak pilihan di mana anda dapat mencari tema WordPress anda. Anda juga boleh mencari tema menggunakan Cari pilihan.

Penapis ciri tema

Setelah menemui tema WordPress yang anda mahukan, klik Perincian & Pratonton atau Pratonton untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tema.

Pratonton tema

Apabila anda memutuskan tema yang anda suka, klik Pasang.

Memasang tema yang anda suka

Tahniah! Anda berjaya memasang tema WordPress. Sekarang, sudah tiba masanya untuk mengaktifkan tema WordPress anda. Klik pada Aktifkan dan di sini anda pergi. Anda juga boleh mengklik Pratonton Langsung untuk melihat bagaimana tema baru kelihatan di laman web anda.

Tema yang diaktifkan

Cara Memasang Tema di WordPress Secara Manual dari Fail Zip

Jadi, kami telah melalui kaedah pertama, tetapi kaedah itu hanya membolehkan anda memasang tema percuma yang terdapat di direktori tema WordPress.org.

Kaedah pertama berfungsi dengan baik melainkan jika anda ingin menggunakan tema premium berbayar (lihat pilihan tema WordPress terbaik kami), tema yang tidak ada di direktori tema lalai WordPress, atau anda mempunyai tema WordPress tersuai.

Sebelum anda memulakan kaedah pemasangan ini, pastikan bahawa anda mempunyai salinan muat turun (fail .zip) tema anda.

Dalam kaedah ini, anda perlu menggunakan pilihan Muat Naik Tema dengan mengklik Penampilan >> Tema >> Tambah baru >> Muat naik Tema.

Cara memasang tema wordpress dari fail zip

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat pilihan untuk memuat naik tema WordPress anda. Setelah berjaya memuat naik tema anda dari komputer anda, klik Pasang.

Cara memuat naik tema WordPress

Apabila anda selesai dengan klik pada Install sekarang butang, tunggu beberapa saat ketika pemasangan sedang dijalankan. Apabila tema dipasang, anda akan mendapat tiga pilihan berikut:

 • Pratonton Langsung– Di sini, anda dapat melihat bagaimana tema yang dipasang di laman web anda.
 • Aktifkan – Dengan mengklik butang ini, tema anda akan diaktifkan.
 • Kembali ke Halaman Tema– Sekiranya anda mengklik pilihan ini, anda akan kembali ke halaman pemasangan tema sebelumnya.

Pilihan setelah tema dimuat naik

Tahniah! Tema khas atau komersial baru anda kini sudah siap digunakan.

Terdapat satu cara lagi untuk memasang tema WordPress, mari kita lihat.

Cara Memuat Naik Tema ke WordPress di cPanel Secara Manual

Sekiranya anda ingin memasang tema WordPress secara manual, maka anda boleh memasang tema menggunakan cPanel di hosting anda.

Pada mulanya, anda perlu log masuk ke akaun cPanel anda. Untuk mendapatkan akses ke cPanel anda, anda perlu melayari laman web anda.com/cpanel. Kemudian, anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk mendapatkan akses. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari penyedia hosting anda.

Cara memasang tema WordPress di cPanel

Setelah berjaya log masuk, pergi ke Fail dan klik pada Pengurus Fail.

cara memasang tema WordPress secara manual

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat semua fail anda. Di sebelah kanan, klik pada awam_html. Anda akan melihat semua fail WordPress anda di sini.

Fail WordPress

Perhatikan bahawa: Semua fail tema dan pemalam terdapat dalam kandungan wp folder. Oleh kerana anda akan memasang tema WordPress, anda perlu mengkliknya Tema.

Fail tema WordPress dalam kandungan wp

Selepas pergi ke skrin seterusnya, klik Muat naik dari navigasi atas.

memuat naik tema secara manual

Sekarang, sudah tiba masanya untuk memuat naik tema WordPress anda dalam format zip.

Pilih fail zip tema anda

Selepas muat naik yang berjaya, kembali ke direktori tema. Anda akan melihat tema yang baru dimuat dalam format Zip.

buka zip tema anda

Tugas anda seterusnya adalah membuka zip tema, dan anda sudah selesai. Kembali ke kawasan pentadbir WordPress anda, dan anda dapat melihat tema yang baru dimuat naik dari Penampilan >> Tema >> Tambah baru. Aktifkan dan nikmati antara muka baru laman web anda.

Perkataan Akhir

Saya harap ini dapat membantu menghilangkan kekeliruan anda mengenai cara memasang tema WordPress, tetapi jika anda mempunyai masalah, sila beritahu saya! Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bantuan dengan blog anda, maka anda juga boleh mengikuti kursus blogging PERCUMA saya di butang di bahagian atas halaman di mana saya akan menjawab soalan anda secara peribadi!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map