Najbolje WordPress alternative: 5 najboljih WP CMS zamjena 2020

Odlučili ste iskoristiti trend blogovanja i započeti jedan za sebe. Pronašli ste nišu, naučili kako je postaviti, stvorili ste sav materijal koji će ići na vaš novi blog i našli ste pravo vrijeme da je objavite!


Nakon ovog napornog rada, spremni ste za pristup internetu. Jedini je problem što ste nakon nekog istraživanja odlučili da WordPress nije prava platforma za vaše potrebe i želite istražiti alternative za WordPress. Ponekad je prilično tehnički, a toliko je dodataka.

Dobra vijest je da postoji mnogo sjajnih zamjenskih sustava za upravljanje sadržajem (CMS) koje možete odabrati, tako da ne morate nagađati na onaj koji vas ne čini sretnim.

Testirao sam gomilu različitih opcija i odabrao pet najboljih alternativa WordPressu kako biste za svoj posao pronašli CMS bolji od WordPressa.

Ovaj će članak pružiti WordPressu mogućnosti svake od tih alternativa, zajedno sa njihovim prednostima i nedostacima koji će vam pomoći i uvjeriti vas. Kada završite ovaj članak, znat ćete sjajnu platformu za svoje potrebe i biti ćete spremni objaviti taj blog – uživo za svakoga!

Najbolje alternative za WordPress

WordPress alternativa CMS usporedba

Ovdje su najbolje WordPress alternative 2019

Joomla logoJoomla je gotovo jednako popularan i poznat kao WordPress. Milijuni korisnika pripali su ovoj tvrtki tijekom njenih 14 godina poslovanja. Kao i WordPress, Joomla je otvorena i omogućuje vam generiranje sadržaja pomoću platformi i aplikacija.

Joomla, međutim, nije bila najbolja WordPress alternativa za blogere. Iako je moguće voditi sjajan blog preko Joomle, platforma je bila namijenjena robusnijoj upotrebi. Bit će teže upravljati svojim blogom s Joomla platformom na temelju načina postavljanja nadzorne ploče.

Pridružite se BESPLATNOJ obuci

Želite li naučiti kako napraviti 6 autoritetskih web stranica?

Pridružite se ovom besplatnom treningu za…

 • Napokon imaju provjerenu metodu za pronalaženje profitabilnih niša
 • Pristupite nepromišljenoj metodi istraživanja ključnih riječi
 • Saznajte kako dodijeliti kvalitetu sadržaja
 • Naučite kako izgraditi veze s bijelim šeširom na vaše web mjesto bez glavobolje

Joomla je prilično sigurna platforma. Programeri redovito ažuriraju svoje sigurnosne značajke i kodove kako biste spriječili da se hakujete. Postoji i nekoliko dodataka treće strane koje možete koristiti za poboljšanje sigurnosti. Sjetite se samo da na kraju dana nitko nije nepobjediv, zato budite oprezni sa svojim sadržajem.

prozodija

 • Joomla podržava puno jezika. To je višejezična platforma upravo iz jezgre njenog programiranja.
 • Joomla je mnogo prilagodljiviji u pogledu upravljanja stotinama podstranica. Moduli su fleksibilni i lako ih se premješta sa stranice na stranicu ili iz izbornika u izbornik.
 • Joomla omogućuje ugradnju opcija baze podataka na vašu stranicu.

kontra

 • Joomla ima manje dodataka i aplikacija drugih proizvođača nego WordPress. Zajednica programera koja gradi za Joomla znatno je manja i, stoga, dobivate manje raznolikosti i detalja.
 • Sučelje nije lako naučiti. Budući da u Joomlu postoji toliko mogućnosti i funkcija, sučelje može postati vrlo nezgodno, a početnicima je potrebno puno pomoći kako bi naučili kako sustav funkcionira.
 • Joomla je uravnotežena platforma. Iako se ovo čini sjajnim, ono što zapravo znači je da nije dovoljno prilagođen korisnicima za tehnološki nepismene ljude koji žele izuzetno intuitivan program, ali isto tako nije dovoljno prijateljski za programere koji znaju kako maksimizirati kod i generirati puno jedinstvenog sadržaj.
 • Joomla nije CMS za blogove. Postavljanje otežava bloganje i za to vam je potrebno puno tehničkog znanja i strpljenja. Ako trebate samo blog, ovo možda nije najbolja opcija.

Ako tražite neki od originalnih sustava za upravljanje sadržajem otvorenog koda, Drupal bi mogao biti sjajna opcija.

Drupal je zaostao za WordPressom i Joomlom, ali i dalje je jedan od najpopularnijih dostupnih sustava. Zapravo, veće web stranice više vole ovu platformu nad alternativama. Ako koristite samo milion najpopularnijih web stranica na Internetu, Drupal prestiže konkurente u smislu popularnosti.

Ovo je ujedno i tehnološki najnapredniji CMS na tržištu. Radi na PHP-u i nudi neograničene mogućnosti i prilagođavanja.

Besplatna domena s hostingom

Zabavna činjenica: NASA koristi Drupal za njihov sadržaj, pa će vam ova opcija pružiti nešto zajedničko s raketnim znanstvenicima!

prozodija

 • Ovo je tehnološki najnapredniji sustav. Ako imate veliku web lokaciju, veliku tvrtku ili puno vještina kada je riječ o programiranju i razvoju, nećete nigdje drugdje pronaći toliko značajki.
 • Drupal se intenzivno fokusira na sigurnost. Njihov CMS je izuzetno siguran, njihova web stranica odmah upozorava korisnike na ranjivosti i zakrpe kodova dok se pojave, a na raspolaganju su tona proširenja za obradu sigurnosne zaštite.
 • Drupal je višejezičan u srži. To nije istina kada je u pitanju WordPress.
 • Ovaj je sustav ujedno i najfleksibilnija opcija. Kada su u pitanju vrste sadržaja, Drupal nudi mnogo više fleksibilnosti i prilagođavanja onima koji ga znaju koristiti. Oni također stvaraju prilagođene kontrole pristupa s posebnim pravilima za sve koji dobiju pristup stražnjem dijelu vaše web lokacije. A Drupal može obraditi tone i tone podataka i ogromne količine sadržaja jer je njihov sustav taksonomije fleksibilniji od WordPressa.

kontra

 • Drupal je tehnološki najnapredniji sustav profesionalac, ali to može biti i prijevara. Potrebno je puno programiranja i tehnološke vještine da biste iskoristili sve dostupne zadivljujuće značajke. Ako ste početnik, naoružajte se njihovom dokumentacijom ili idite unaprijed i zaposlite profesionalca.
 • Ovo je najmanje učinkovita opcija. Budući da nudi beskrajne mogućnosti, to također znači da će skripte zahtijevati od poslužitelja da generiraju veća opterećenja i teže rade. Preporučam da ugrabite dodatak koji omogućava vašoj web lokaciji predmemoriju na poslužitelju.

Za blogere, Ghost bi mogao biti odlična opcija. Stvorena je kao platforma za bloganje. Ne teži više.

Ghost se odnosi na jednostavnost. Njihovo korisničko sučelje izuzetno je intuitivno i osnovno, ali ipak omogućuje maksimalno prilagođavanje ako ste programer koji zna programirati.

Nadzorna ploča Ghost ima vrlo malo mogućnosti. Samo omogućavanjem sadržaja, nove objave i postavki korisnicima je jednostavno da odmah započnu s objavom sadržaja.

Metoda pisanja Markdown-a koju koriste može biti malo škakljiva ako ste navikli na način na koji WordPress obrađuje kod, ali to čini blog tako brže i glatko. Takođe je lako naučiti jer je skraćen. Ako nemate HTML iskustva, i dalje možete lako odabrati jezik Markdown.

Kada je u pitanju brzina, Ghost ima zanimljiv položaj u odnosu na konkurente. Bez optimizacije i dodataka, Ghost je najbrži sustav vani, ali kada programeri doista nauče kako optimizirati WordPress, Ghost gubi prednost i bitka za brzinu završava neriješeno.

Zbog svoje fokusiranosti na jednostavnost, Ghost ne radi s API-jevima i dodacima. Oni ugrađuju SEO alate izravno u njihov sadržaj kako bi vam olakšali posao!

prozodija

 • Ovo je fantastična opcija za blogere. Minimalizam je i dizajniran posebno za stvaranje potpuno prilagođenih blogova.
 • Ovaj program nudi najbolje iz oba svijeta. Početnici će čistu sučelje lako koristiti odmah od samog početka, a programerima će se svidjeti količina dopuštene prilagodbe.
 • Ghost je najjednostavniji za korištenje ovdje navedenih WordPress alternativa, to je vrlo jednostavno. Koriste Markup, skraćeni HTML jezik, za pojednostavljenje kodiranja. Korisničko sučelje im je osnovno i nema tona tipki. Dizajnirani su tako da funkcioniraju kao blog, a ne kao masivna stranica. Sve o njima je lako i jednostavno.
 • Jedna od nevjerojatnih značajki koje Ghost nudi je pregled uživo. U WordPressu lako možete otvoriti s otvorenim desetak kartica i izgubiti trag koji od njih ima pretpregled, a koji s koda koji treba spremiti. Ghost nudi pregled u istom prozoru preglednika, jedan pored drugog, tako da lako možete pronaći i prilagoditi sve promjene.

kontra

 • Ne postoji iOS aplikacija za rad u Ghostu. To onemogućava kompatibilnost mobilnih uređaja i ažuriranja u pokretu. Iako je njihova platforma prilagođena mobilnim uređajima, ažuriranje se mora obaviti putem preglednika, što na malom zaslonu mobilnih telefona može biti teško.
 • Ghost nema nativni sustav komentiranja. Morate koristiti aplikaciju treće strane poput Disqusa ako želite da vaša publika može komunicirati s vašim sadržajem.
 • Zajednica podrške je ograničena. U usporedbi s drugim divovima, forumi za podršku su na Ghostu mnogo manji nego na ostalim CMS platformama. Također je manje dokumentacije.
 • Dostupno je manje alata i značajki. Ghost je stvoren za bloganje, a ne za pokretanje velikih web lokacija i trgovina e-trgovine. Zbog toga ne nude mnoštvo alata, značajki i funkcija.

SilverStripe je mala CMS platforma s ogromnim potencijalom. Nudi ogroman okvir, a ne samo platformu za bloganje, i svestran je i prijateljski za programere.

Programeri koji su iznimno vješti s PHP-om primijetit će da mogu stvoriti gotovo sve što žele. Postoji ograničen broj modula, pa čak i neki profesionalno dizajnirani predlošci koji izgledaju lijepo kao što se WordPress može pohvaliti, iako ih je manje!

Zabavna činjenica: Demokratska nacionalna konvencija odabrala je SilverStripe kao svoju hosting platformu, tako da znate da oni mogu podnijeti ogromne projekte i da im je sigurnost čvrsta.

SilverStripe svojim dodacima naziva “module”. Kao i WordPress, oni imaju puno dostupnih modula za izbor. Za razliku od WordPress-a, njihovi moduli više liče na prijedloge. To su potpuno prilagodljivi, a programeri ih mogu prilagoditi tako da odgovaraju potrebama njihove web stranice, umjesto da ih koriste kako su prvotno bili kodirani..

SilverStripe dolazi s BSD licencom (što znači da slobodno koristi, dijeli i mijenjati) i u potpunosti je softver otvorenog tipa. U stvari vam čak omogućuju demonstraciju njihovog proizvoda prije nego što se na njega prijavite!

prozodija

 • Ovo je izuzetno jednostavno za korištenje. Programeri i korisnici obožavaju fleksibilan okvir i paket alata i značajki. Imaju jedno od najčišćih korisničkih sučelja dostupnih bilo gdje. Također koriste tehnologiju povlačenja i ispuštanja kako bi korisnicima omogućili lako premještanje stranica.
 • Što više postoje WordPress alternative, SilverStripe je sigurniji. Budući da su manji od ostalih glavnih CMS platformi, manje je vjerovatno da će biti ciljani. Dodaju i drugi sloj izolacije, jer razdvajaju programere od svojih korisnika. Oni imaju visoke standarde koje moraju ispuniti svi programeri kako bi nastavili kodiranje putem SilverStripea.
 • SilverStripe je najbolja od WordPress alternative za višejezične web stranice jer posjetiteljima omogućuje pregledavanje web mjesta na jeziku koji odaberu.
 • Ova vam platforma omogućuje isprobavanje demo prije nego što uložite previše vremena u njega.

kontra

 • Programeri su ti koji je mogu prilagoditi. Oni skrivaju funkcionalnost krajnjih korisnika. To znači da nećete moći sami učiniti toliko.
 • Njihova je zajednica mnogo manja od WordPress-a. To znači da ima manje ljudi koji odgovore na pitanja. Njihova je dokumentacija također manje opsežna.
 • Iako postoji mogućnost neograničenih prilagođenih tema koje ne postoje na WordPressu, pristup je ograničen na programere. SilverStripe usmjeren je prema programerima, a ne krajnjim korisnicima, tako da nema toliko sjajnih tema za upotrebu. Pretpostavljaju da će svaki programer kodirati vlastitu temu.

CMS Made Simple ima izvrsne značajke. Njihovi su URL-ovi izrazito SEO prijazni. Imaju puno modula i proširenja te korisničke i grupne postavke za jednostavno upravljanje.

CMSMS znaju da nije divovska platforma i ne namjeravaju postati. Jasno su izjavili da su alternativa divovima. Oni su izuzetno okretna i jednostavna opcija sve dok poznajete njihov jezik.

Oni su jedan od najjednostavnijih dostupnih foruma. Naći ćete vrlo osnovno sučelje. Nadoknađuju to velikim brojem modula, dodataka i proširenja za prilagodbu web mjesta.

Nažalost, potpuno oslanjanje na proširenja trećih strana može dovesti do vrlo velikih problema. To može uzrokovati probleme s integracijom, manju brzinu zbog stranica koje zahtijevaju optimizaciju i nedosljedno kodiranje koje nije kompatibilno. Također otežava podršku kada ne postoji nijedan popis dokumentacije ili kontaktna točka za poteškoće.

prozodija

 • Ovaj je sustav krajnje jednostavan. Nakon što naučite Twig jezik razvoja, možete učiniti mnogo prilagodbi s najjednostavnijim izgledom Interneta.
 • Imaju sjajnu dokumentaciju. Oni nude udžbenike na više od samo kodiranja; također možete naučiti keširati i optimizirati. Dokumentacija uključuje API-je i apstrakcije baza podataka. Njihova je dokumentacija također vrlo čista i lako razumljiva.

kontra

 • Možda su se previše pojednostavili. U svom nastojanju da pruže jednostavnu i čistu platformu, otežali su izgradnju određenih stvari. Morat ćete koristiti module i proširenja za gotovo sve, uključujući blogove! Jednom kada počnete trebati neprestano instalirati i prilagođavati predloge treće strane, to postaje više gnjavaže nego upotreba manje jednostavnog sučelja koje uključuje potrebne funkcije.
 • Unatoč svojoj jednostavnosti, ova platforma nije za početnike. Morate biti iskusan programer da biste razumjeli kako ova platforma učiniti ono što želite. Čak je i njihov odjeljak poduka za krajnjeg korisnika više udžbenik za programere koji su Twig-u noviji nego smjernica za krajnjeg korisnika..

Najbolje alternative WordPress CMS-u: naš zaključak

Dostupno je puno različitih opcija ako tražite WordPress alternative. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke, stoga je važno znati proračun, potrebe za sadržajem i ciljeve prije nego što odlučite koji ćete koristiti.

Mnogo CMS sustava zahtijeva puno tehničkog znanja. Usmjereni su prema programerima koji dizajniraju web lokacije za klijente i krajnje korisnike, a krajnji korisnici ih ne bi trebali koristiti. Provjerite jeste li dovoljno stručni za korištenje odabranog sustava ili ćete možda požaliti što ne želite koristiti WordPress!

Moja preporuka krajnjim korisnicima koji traže web mjesto na kojem sami mogu upravljati bila bi da se odluče za Joomla ili Drupal. Oni su slični WordPress-u po tome što krajnji korisnici mogu naučiti sustav bez previše znanja o kodiranju, ali nude dovoljno sjajnih značajki da se razlikuju.

Povrh svega toga, tu su i opcije koje malo više oduzimaju ruke, poput Wix-a, i Weeblya ili Shopify-a, ako više ne želite da vam se ruke umažu s kodiranjem..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map