Cloud Hosting vs Shared Hosting: Pilih Dengan Bijak atau Bayar Kemudian!

Dalam hal hosting cloud vs hosting bersama ada tiga hal yang sama antara keduanya: penyedia hosting web, pelayan, dan laman web. Malangnya, sejauh ini persamaan berlaku.


Walaupun hosting bersama boleh dibanggakan sebagai yang paling popular dari semua rancangan hosting, semua penghargaannya semakin pudar ketika menentang fitur baru yang dibawa oleh cloud hosting. Ingin tahu yang mana satu pilihan yang tepat untuk anda? Pastikan anda terus membaca artikel ini!

Ciri-ciri utama yang akan kami nantikan termasuk waktu operasi, sokongan, keselamatan, harga, prestasi, kelajuan, dan bonus. Masing-masing pasti berlaku secara berbeza di bawah setiap ruang ini dan di sinilah sebahagian besar perbezaan terletak.

Cloud hosting vs perbezaan hosting bersama

Perbezaan antara hosting web bersama dengan hosting awan adalah bahawa pelayan bersama mempunyai banyak laman web. Cloud secara perbandingan membolehkan laman web anda dihoskan di beberapa pelayan. Oleh itu, kelebihan cloud hosting berbanding hosting tradisional adalah penyesuaian pada lonjakan lalu lintas dan tekanan prestasi yang lain.

Cloud hosting vs perbezaan hosting bersamaWalaupun hosting bersama telah menjadi sebahagian daripada sejarah hosting web untuk jangka masa yang paling lama, cloud hosting (atau Cloud VPS) pertama kali muncul di laman web hosting pada tahun 1996. Dan sejak ia muncul, ia telah mendapat momentum. Oleh itu, mari kita membedah dua, hosting awan vs hosting bersama, untuk melihat apa yang membezakannya.

perkhidmatan hosting web terpantasHosting bersama merujuk kepada rancangan hosting yang mempunyai banyak laman web yang dihosting bersama dan berkongsi sumber pada satu pelayan (ruang cakera, penyimpanan, lebar jalur, dan pangkalan data, dll.).

Sebilangan besar, jika tidak semua penyedia hosting web menawarkan rancangan hosting ini. Hosting bersama memerlukan pelayan web khusus yang disediakan oleh penyedia hosting web.

Peguambela untuk hosting bersama menghargai kos dan kemudahan penggunaannya yang murah ketika menggunakan fitur. Namun, ini bukan pilihan yang baik untuk laman web dengan banyak lalu lintas.

hosting awan vs hosting bersamaPengehosan awan adalah tempat laman web anda dihoskan di sekumpulan pelayan dan bukannya laman web anda dihoskan pada satu pelayan. Sekiranya terdapat masalah, laman web anda boleh dipindahkan ke pelayan lain.

Sertailah Latihan PERCUMA

Adakah Anda Ingin Mempelajari Cara Membangun 6 Laman Berkuasa Angka?

Sertailah Latihan Percuma Ini Ke…

 • Akhirnya mempunyai kaedah yang terbukti untuk mencari niche yang menguntungkan
 • Dapatkan akses ke kaedah penyelidikan kata kunci yang sangat mudah
 • Ketahui cara menyumberkan kandungan berkualiti
 • Ketahui cara membina pautan topi putih ke laman web anda tanpa pening kepala

Berdasarkan teknologi pengkomputeran awan, ia membolehkan banyak mesin berfungsi selaras sebagai satu entiti. Kejayaan hosting awan dijamin oleh kehadiran banyak pelayan.

Penyokong hosting awan menyukainya kerana kepantasan dan kelenturannya. Sebagai tambahan, jurutera dapat menarik sumber dengan cepat kerana trafik yang tinggi adalah norma untuk perkhidmatan hosting ini. Sekiranya anda memerlukan penjelasan lebih lanjut mengenai hosting awan, lihat video berikut:

Ciri hosting bersama dan ciri hosting awan

Waktu tamat

Hosting bersama mungkin menjamin 99,99% masa operasi, namun, sangat sukar untuk menunaikannya. Satu sebab utama untuk ini adalah sifat perkhidmatan yang dikongsi bersama. Sekiranya satu laman web mengalami lalu lintas tinggi yang belum pernah terjadi sebelumnya boleh menyebabkan masalah waktu henti dengan semua laman web di pelayan tersebut.

Cloud hosting, sebaliknya, mempunyai waktu operasi yang sempurna kerana pengguna menggunakan pelayan khusus. Walaupun ada aspek sumber bersama, masalah pada satu pelayan hanya bermaksud laman web dipindahkan ke pelayan lain yang berfungsi.

Sokongan

Cloud hosting mempunyai kelebihan dalam hal ini. Malah pengguna yang maju juga (yang ada di awan) cenderung mempunyai lebih banyak ciri. Mereka mempunyai segalanya tanpa had, dari storan hingga lebar jalur dan pangkalan data.

Domain percuma dengan hosting

Hosting bersama terdedah kepada had yang lebih banyak daripada yang dihasratkan oleh host web. Walaupun rancangan itu menjanjikan sumber yang tidak terhad jika pasukan pemantau menyedari pengguna terlalu banyak menggunakan sumber terhad seperti penangguhan boleh berlaku.

Bonus

Dalam contoh ini, hosting bersama adalah pemenang yang jelas. Oleh kerana setiap syarikat web hosting berusaha untuk menarik basis pelanggan hosting bersama yang besar, bonus percuma banyak untuk semua. Ini boleh terdiri dari nama domain hingga pemindahan web percuma dan pembangun laman web. Ini adalah kelebihan untuk pengguna di hosting bersama.

Pengguna cloud tidak terdedah kepada tawaran tersebut atau mempunyai pilihan yang sangat terhad.

Hosting bersama atau hosting awan: perbezaannya

Hosting Berkongsi

Dalam hosting bersama, keamanan didasarkan pada pangkalan data dan aplikasi yang membuatnya rentan terhadap penggodam. Ini kerana apabila seseorang mempunyai akses ke satu pelayan hosting yang dikongsi, maka lebih mudah untuk mengakses laman web lain di dalamnya. Dan setelah laman web diretas, kebanyakan penceroboh meninggalkan pintu belakang untuk masuk semula kemudian.

Oleh kerana ancaman keselamatan pada host bersama selalu berlaku, kebanyakan host web menasihatkan pengguna untuk menjaga keselamatan komputer mereka menggunakan antivirus kemas kini yang boleh dipercayai seperti Norton Internet Security atau Kaspersky Internet Security. Mereka juga memberi nasihat untuk menggunakan kata laluan yang kuat dan menjauhkan kata laluan cPanel anda dari sebarang fail di akaun anda. Juga, lumpuhkan pilihan yang tidak perlu pada tetapan PHP anda untuk meningkatkan keselamatan.

Cloud Hosting

Pengurusan keselamatan hosting cloud menangani masalah yang timbul menggunakan kawalan keselamatan. Terdapat empat kawalan utama di sebalik seni bina keselamatan hosting awan:

 • Kawalan pencegahan
 • Kawalan pencegahan
 • Kawalan detektif
 • Kawalan pembetulan

Walaupun perkhidmatan hosting awan menghadapi masalah keselamatan tradisional seperti penyadapan jaringan, pencerobohan haram, dan yang khusus untuk awan seperti penyalahgunaan perkhidmatan awan dan serangan saluran sampingan, perkhidmatan tersebut telah menekan kerahsiaan data, kawalan akses data, dan integritas data. Di samping itu, perkhidmatan hosting juga telah memasukkan algoritma yang dienkripsi untuk melindungi privasi dan data.

Pemenang

Cloud hosting – dengan alasan mudah bahawa perkhidmatan ini memberikan pengguna kawalan mutlak dalam hal keselamatan kerana mempunyai pelayan khusus. Sekiranya terdapat masalah dengan perkakasan, laman web anda dipindahkan ke pelayan yang stabil.

Hosting Berkongsi

Walaupun dengan pelayan yang dibina khas dan pelayan SSD, sumber daya pada hosting bersama adalah faktor pembatas yang menghalang kelajuan. Walaupun terdapat syarikat yang berjaya dengan baik dalam aspek ini, kebanyakan web host berjuang kerana dapat menawarkan sumber yang mencukupi untuk segmen pelanggan mereka yang popular ini. Di samping itu, anda mungkin perlu menghadapi masalah waktu henti dan pemadaman yang berterusan.

Cloud Hosting

Dengan hosting awan, anda dapat mengharapkan platform yang sangat pantas, automatik dan dapat disesuaikan. Sekiranya trafik tinggi, laman web ini tidak akan berubah. Sebenarnya, hosting awan disyorkan untuk laman web yang mengalami banyak lalu lintas

Pemenang

Pengehosan awan – mempunyai lebih banyak sumber daya yang ada pada pengguna memberikan mereka kemampuan untuk berprestasi pada tahap optimum.

Hosting Berkongsi

Satu masalah dengan penyedia hosting bersama yang terbaik adalah bahawa pelayan yang menghidupkan hosting bersama hampir selalu penuh. Ini bermaksud bahawa jika satu laman web mendapat aliran lalu lintas secara tiba-tiba, semua laman web lain mengalami kelajuan perlahan yang membawa kepada masa muat yang mengerikan. Sekiranya berlaku kelajuan perlahan, pengguna harus menunggu sehingga masalah diselesaikan untuk meneruskan kehadiran mereka dalam talian yang normal.

Cloud Hosting

Sekali lagi, semuanya bergantung kepada pembahagian sumber. Pelayan yang menjalankan hosting awan, sebaliknya, memperuntukkan semua sumber mereka ke satu laman web: milik anda! Setiap kali masalah perkakasan dikesan, laman web anda tidak tersekat di pelayan yang tidak berfungsi.

Pemenang

Pengehosan awan – ketersediaan sumber bermaksud anda mempunyai cukup simpanan untuk memastikan laman web anda berjalan dengan kelajuan yang sangat baik.

Hosting Berkongsi

Berkongsi ruang pelayan selalu diterjemahkan ke harga murah untuk semua laman web yang dihoskan. Ini kerana semasa sumber dikongsi, kos perkhidmatan juga tersebar di semua kapal. Dengan hos bersama, pembayaran dilakukan setiap bulan atau dikunci selama satu tahun hingga tiga tahun. Sebenarnya, untuk menikmati harga terendah, anda mungkin perlu mengunci masa yang lebih lama.

Cloud Hosting

Sebilangan besar pengguna cloud hosting akan memberitahu anda bahawa mereka tidak membayar perkhidmatan pada cloud hosting ketika mereka tidak menggunakannya. Setelah itu, kos akan turun kepada bagaimana anda membina infrastruktur anda.

Sekiranya anda mempunyai banyak aplikasi di awan dan tidak mengesannya, anda akan mendapat bil yang mahal. Walau bagaimanapun, jika anda telah dengan jelas memetakan objektif untuk awan yang anda ikuti, anda akan mempunyai bil yang lebih murah.

Pemenang

Hosting bersama – Oleh kerana pembayaran dilakukan secara bulanan atau tahunan, anda tidak menghadapi risiko penggunaan sumber yang berlebihan dan membayar lebih.

Oleh itu, peraduan cloud hosting vs shared hosting kami berakhir di sana dan secara ringkasnya, hosting bersama mendapat kelebihan berbanding hosting awan ketika datang ke harga dan bonus. Ini adalah rancangan yang sempurna untuk mereka yang mempunyai anggaran atau pemilik perniagaan kecil kerana mereka dapat mengakses semua ciri asas yang mereka perlukan untuk memulakan dan melakukannya dengan harga yang terjangkau.

Cloud hosting, di sisi lain, mengambil mahkota dalam hal keamanan, waktu operasi, kecepatan, kinerja, dan waktu operasi. Semua ciri yang terdapat di dalam rancangan ini menjadikannya sesuai untuk perniagaan bersaiz sederhana hingga besar atau umumnya laman web yang cenderung menerima lalu lintas yang besar.

Sekarang anda mesti ingin mengetahui host mana yang merupakan pilihan yang tepat untuk hosting bersama atau hosting awan. Satu hos web anda tidak akan salah dengan mana yang anda pilih adalah HostGator.

Banyak usaha telah dilakukan oleh orang-orang ini untuk memperbaiki kedua perkhidmatan ini dan mereka menjamin anda hosting berprestasi tinggi pada setiap rancangan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map