Cara Melancarkan Laman WordPress: Panduan Mudah untuk Pemula

Apabila tiba masanya untuk melancarkan laman web WordPress, ada beberapa perkara yang perlu diingat agar perkara tidak berjalan lama ke arah anda, jadi dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara melancarkan WordPress laman web dalam masa kurang dari satu jam.


Sebelum memulakan, saya menjangkakan bahawa anda sudah membeli domain dan hosting anda. Saya juga menganggap bahawa anda telah berjaya memasang WordPress dan anda benar-benar bersedia untuk melancarkan laman WordPress, bukan membuatnya dari awal. Sekiranya itu yang anda perlukan, lihat panduan kami di laman utama.

Bersedia untuk belajar melancarkan laman web WordPress? Mari pergi…

Ini adalah cara melancarkan laman WordPress

Cara melancarkan laman WordPress

 

 1. Pastikan tetapan umum laman web ini betul
 2. Buat semua halaman penting
 3. Tetapkan struktur URL yang betul
 4. Pastikan laman web anda siap dirayapi
 5. Buat navigasi
 6. Tetapkan laman utama ke blog atau statik
 7. Minta tuan rumah untuk PHP terkini
 8. Kemas kini WordPress ke versi terkini
 9. Tambahkan E-mel untuk laman web ini
 10. Mengintegrasikan media sosial
 11. Pasang pemalam sandaran WordPress
 12. Lindungi laman web anda dengan pemalam keselamatan
 13. Periksa kelajuan pemuatan dan pasang plugin caching

Jadi di sini kita pergi dengan senarai sebenar. Ini terdiri daripada beberapa langkah terpenting yang akan membantu anda melancarkan laman web WordPress dan menjadikannya siap untuk dilancarkan.

Mari mulakan panduan mudah kami mengenai cara melancarkan laman WordPress untuk membantu anda mengatur perkara yang paling penting sebelum benar-benar melancarkan laman WordPress anda…

Sertailah Latihan PERCUMA

Adakah Anda Ingin Mempelajari Cara Membangun 6 Laman Berkuasa Angka?

Sertailah Latihan Percuma Ini Ke…

 • Akhirnya mempunyai kaedah yang terbukti untuk mencari niche yang menguntungkan
 • Dapatkan akses ke kaedah penyelidikan kata kunci yang sangat mudah
 • Ketahui cara menyumberkan kandungan berkualiti
 • Ketahui cara membina pautan topi putih ke laman web anda tanpa pening kepala

1. Pastikan Tetapan Umum Laman Ini Betul

Pergi ke Tetapan > Pengaturan Umum dan pastikan semua butirannya sama seperti yang anda mahukan, terutamanya slogan, alamat e-mel, dan URL laman web anda.

wordpress-umum-tetapan-1

The Tajuk laman web adalah tempat nama laman web anda berada. Tagline dan nama penting untuk tujuan SEO, jadi pastikan untuk menggunakan kata kunci yang tepat untuk laman web baru anda.

Alamat e-mel digunakan untuk tujuan pentadbir sahaja. Oleh itu, jika anda merancang untuk mengubahnya pada masa akan datang, e-mel akan dihantar ke alamat baru anda untuk pengesahan.

Sekiranya anda menatal ke bawah sedikit, anda akan melihat lebih banyak tetapan tambahan, seperti Keahlian (yang boleh mendaftar ke laman web anda), Bahasa Laman, Zon Waktu, Format Tarikh, dan Format Waktu.

wordpress-umum-tetapan-2

Domain percuma dengan hosting

2. Buat Semua Halaman Penting

Sebaik sahaja anda melancarkan laman web WordPress, terdapat sejumlah halaman yang seharusnya ada di laman web anda. Walaupun halaman ini tidak begitu menarik, kepentingannya tidak boleh dipandang rendah. Beberapa halaman ini merangkumi:

 • Tentang Kami: Ini akan menjadi gambaran keseluruhan terperinci mengenai perniagaan anda. Anda akan memberikan butiran yang mencukupi di sini supaya seseorang yang menjalankan perniagaan dengan laman web anda untuk pertama kalinya dapat memahami dengan mudah siapa anda dan apa sebenarnya perniagaan / jenama anda.
 • Dasar Privasi: Ini adalah syarat undang-undang di banyak negara. Halaman “Dasar Privasi” menerangkan kepada pengunjung jenis maklumat mengenai mereka yang dikumpulkan oleh anda dan apa yang akan anda lakukan dengan maklumat tersebut untuk mengatasi masalah privasi.
 • Terma dan Syarat: Ini adalah halaman lain yang diperlukan secara sah. Ini membantu membatasi tanggungjawab anda, menetapkan undang-undang yang mengatur untuk laman web anda, menetapkan hak cipta laman web ini, dan merujuk kepada kebijakan privasi yang anda gunakan.
 • Kenalan: Halaman kenalan anda mesti mudah diakses dan borang hubungan sebenar. Ia akan memberikan maklumat untuk membantu pelawat laman web anda menghubungi anda. Halaman boleh mengandungi beberapa bentuk komunikasi yang berbeza seperti nombor telefon, lokasi fizikal, media sosial, dll.

3. Tetapkan Struktur URL yang Betul

Di sinilah anda akan mengatur struktur URL laman web anda. Pergi ke Tetapan > Pautan Permalink.

wordpress-url-struktur

Seperti yang anda lihat, ini memberi anda lima pilihan berbeza untuk dipilih bersama dengan bidang struktur tersuai.

Memilih setiap lima pilihan akan memaparkan URL anda dengan cara yang berbeza. Sebaiknya gunakan struktur “Nama pos” kerana bagus untuk SEO. Anda tentu saja boleh membuat struktur URL anda berdasarkan jenis kandungan yang anda tulis, tetapi ini tidak digalakkan untuk blogger baru.

Sekiranya anda menatal sedikit, anda akan menemui dua pilihan permalinks tambahan: Pangkalan kategori dan Pangkalan teg. Ini paling baik dibiarkan untuk 99% pengguna.

4. Pastikan Laman Web Anda Sedia Dirayapi

Selepas anda melancarkan laman web WordPress, anda mahu mesin carian seperti Google merayapi laman web anda. Pergi ke Tetapan > Membaca untuk memastikan bahawa anda tidak menghalang Google daripada melakukan perkara tersebut.

wordpress-search-engine-visibility

Anda perlu nyahtandakan kotak di sebelahnya Keterlihatan Enjin Carian untuk memastikan enjin carian dapat mengindeks anda.

5. Buat Navigasi

Membuat menu untuk laman web anda harus menjadi sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk kedua-dua seni bina SEO laman web anda dan antara muka penggunanya. Sebaik sahaja anda mendapat idea tentang bagaimana struktur laman web anda, barulah anda mula merancang dan membuat item menu seperti yang diperlukan.

menu kata-kata

Pergi ke Penampilan > Menu. Ini akan membawa anda ke Penyunting Menu di mana anda boleh memilih buat menu baru di bahagian atas halaman. Sekarang, masukkan nama untuk menu anda di kotak “Nama Menu” untuk membuat menu.

Selepas itu, anda boleh mula menambahkan item ke dalamnya. Anda juga boleh memadam item, menyesuaikannya, dan bahkan membuat menu pelbagai peringkat. Setelah selesai, tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan klik Simpan menu untuk membuatnya muncul di laman web anda.

6. Tetapkan Laman Utama ke blog atau statik

Apabila anda melancarkan laman web WordPress, anda akan melihat bahawa laman web tersebut mempunyai halaman depan yang statik (ini digunakan untuk menunjukkan kandungan tersuai anda) atau halaman depan seperti blog yang dinamik.

paparan-halaman utama-paparan
WordPress menggunakan pilihan pertama secara lalai. Ini membolehkan siaran terbaru anda dipaparkan di halaman depan. Beberapa pengguna WordPress lebih memilih pilihan “halaman statik” kedua, yang juga dikenal sebagai “beranda tersuai.”

Pilihan ini sangat berguna untuk laman web yang ingin menjadikan blog terpisah sepenuhnya dari bahagian laman web yang lain. Juga, ini sangat berguna bagi mereka yang ingin memaparkan kandungan selain catatan blog mereka di halaman depan laman WordPress mereka.

Ini menjadikan laman web anda terasa seperti laman web ciri penuh dan bukan sekadar blog. Ciri ini sering digunakan di laman web perniagaan.

Sebelum anda merancang untuk menetapkan halaman depan yang statik, anda perlu membuat dan menerbitkan halaman yang ingin anda gunakan sebagai halaman depan yang statik. Namakan halaman apa sahaja yang anda mahukan dan pilih templat halaman yang anda mahukan. Anda boleh mengkonfigurasi tetapan ini dari mengunjungi Tetapan > Skrin bacaan.

7. Minta Host untuk PHP Terkini

Pastikan hosting anda memenuhi syarat minimum untuk WordPress.

Memenuhi syarat hosting minimum sebenarnya tidak menjadi masalah dengan kebanyakan perkhidmatan hosting di luar sana. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan besar laman web yang masih menggunakan versi lama, tidak selamat dari PHP, Apache, MySQL dan perisian lain.

Oleh itu, anda perlu memastikan perkhidmatan hosting anda berjalan pada versi terbaru PHP dan MySQL. Saya belum menulis versi terbaru di sini, tetapi carian google mudah akan membantu anda mengetahui versi masing-masing yang paling terkini. Cuba elakkan host yang mendorong anda ke versi lama.

Inilah sepucuk surat yang boleh anda hantar ke penyedia hosting anda; hanya salin dan tampal!

“Hai. Saya berminat untuk menjalankan perisian web WordPress sumber terbuka, dan saya hanya ingin memastikan sama ada akaun saya menyokong perkara berikut:

PHP * versi terbaru di sini * atau lebih tinggi
MySQL * versi terbaru di sini * atau lebih besar ATAU MariaDB * versi terbaru di sini * atau lebih tinggi
Nginx atau Apache dengan modul mod_rewrite
Sokongan HTTPS

Terima kasih! “

8. Kemas kini WordPress ke Versi Terkini

Anda semestinya mengemas kini WordPress. Mengapa?

Nah, mengemas kini WordPress dilengkapi dengan beberapa kelebihan termasuk:

 • Lebih banyak fungsi dan ciri yang anda tidak mahu ketinggalan.
 • Keserasian dengan plugin, tema, dan teknologi web baru.
 • Peningkatan kelajuan dan prestasi dengan setiap versi WordPress baru.
 • Keselamatan keseluruhan yang lebih baik kerana kemas kini memperbaiki kelemahan keselamatan dan pepijat.

Kaedah termudah untuk mengemas kini WordPress adalah melalui papan pemuka pentadbir anda. Hanya dengan beberapa klik.

Sekiranya terdapat kemas kini untuk WordPress, ia akan memaparkan pemberitahuan di bahagian atas papan pemuka pentadbir.

wordpress-kemas kini-1

Setelah anda menekan pautan “Sila kemas kini sekarang”, ia akan melancarkan proses kemas kini.

WordPress kini akan mengambil alih dan meletakkan laman web anda dalam mod penyelenggaraan sehingga semua kemas kini selesai. Proses ini melibatkan penyahaktifan dan pengaktifan semula pemalam antara lain.

Selepas kemas kini kecil, WordPress akan mengalihkan anda ke skrin Kemas Kini. Di sini, anda boleh mengemas kini plugin dan tema anda.

wordpress-kemas kini-2

Jika itu adalah kemas kini utama, misalnya, jika anda mengemas kini dari WordPress versi 4.8 hingga 5.1.1, kemas kini yang berjaya akan mengarahkan anda ke halaman selamat datang WordPress seperti yang ditunjukkan di bawah.

wordpress-kemas kini-3

9. Tambah E-mel untuk Laman web ini

Menguruskan perbualan e-mel anda melalui Gmail atau Yahoo boleh mengurangkan dari laman WordPress anda yang indah. Baiklah, mari bantu anda memperbaiki tetapan e-mel WordPress anda untuk membolehkan pembaca menghubungi anda di alamat e-mel yang dihubungkan terus ke domain laman web anda.

Yang perlu anda lakukan ialah menambahkan plugin SMTP WordPress dan mengkonfigurasinya untuk menghantar e-mel terus dari laman web anda. Ikuti langkah di bawah.

 • Pergi ke Pemalam > Tambahkan Baru dari papan pemuka pentadbir anda.
 • Cari pemalam SMP WP Mail.

wp-mel-smtp-1

 • Pasang dan Aktifkan pemalam
 • Setelah diaktifkan, pergi ke halaman “Plugin” dan klik Tetapan di bawah pemalam.

wp-mel-smtp-2

 • Tandakan semua kotak seperti gambar di bawah dan pilih SMTP lain pilihan.

wp-mel-smtp-3

 • Isi medan seperti tangkapan skrin di bawah.

wp-mel-smtp-4

 • Pastikan beralih Pengesahan.
 • Klik Simpan Tetapan.

Akhirnya, tatal di atas dan pilih “Uji E-mel” dan klik Hantar E-mel untuk menguji pemalam. Anda akan melihat bahawa e-mel berjaya dihantar.

wp-mel-smtp-5

10. Mengintegrasikan Media Sosial

Sebilangan besar lalu lintas laman web anda akan datang dari peranti mudah alih. Facebook dan platform media sosial popular lain mendorong banyak lalu lintas mudah alih. Oleh itu, anda perlu memasang pemalam perkongsian sosial untuk laman web anda. Sebagai contoh, Snap Sosial dapat membantu mengintegrasikan butang perkongsian sosial anda dengan mudah.

Snap Sosial

Selain itu, anda boleh meningkatkan catatan lama anda melalui media sosial. Anda juga boleh menggunakannya Poster Auto Sosial pilihan untuk menghantar kandungan anda terus di Facebook, Twitter, atau Linkedin.

Tambahan pula, jika anda ingin menghantar catatan ke Twitter secara automatik, anda boleh menggunakan pemalam seperti WP ke Twitter.

11. Pasang Plugin Sandaran WordPress

Tidak kira seberapa berhati-hati anda melancarkan laman web WordPress, kemungkinan pelanggaran atau kemalangan akan tetap ada.

Apabila ini berlaku, satu-satunya perkara yang dapat menyelamatkan anda adalah rancangan cadangan. Dan cara apa yang lebih baik untuk menyandarkan barang anda daripada menggunakan pemalam sandaran WordPress!

Updraftplus

Updraftplus menyatu dengan WordPress dengan lancar, membolehkan anda membuat sandaran dan, yang paling penting, menyandarkan semuanya ke awan.

Ingat, jika anda masih menyimpan sandaran di pelayan anda sendiri, anda mungkin menghadapi masalah serius sekiranya fail hilang.

12. Lindungi Laman Web Anda dengan Plugin Keselamatan

Memasang pemalam keselamatan yang baik, seperti Keselamatan Sucuri boleh sangat membantu. Sebenarnya, ini adalah salah satu perkara pertama yang harus anda lakukan sebelum melancarkan laman web anda.

Keselamatan Sucuri
Plugin Sucuri Security melakukan pekerjaan yang luar biasa untuk memastikan laman web anda kurang terdedah dengan melakukan beberapa langkah pengukuhan keselamatan di laman WordPress anda. The pengauditan malware jauh ciri membolehkan laman web anda menyimpan laman web anda dari kemungkinan akses yang tidak diingini. Selanjutnya, anda boleh menggunakan rancangan premium mereka untuk dilaksanakan Firewall laman web kerana memberikan keselamatan sepenuhnya.

13. Periksa Speed ​​Loading dan Pasang Caching Plugin

Pastikan masa muat halaman anda kurang dari 3 saat. Masa memuatkan halaman yang ideal dari mana-mana laman web mestilah sekurang-kurangnya 3 saat. Pertimbangkan untuk menetapkan ini sebagai penanda aras anda dan lakukan apa sahaja untuk mencapai kepantasan itu.

penerangan halaman

Kecepatan halaman Pandangan adalah cetusan idea Google. Aplikasi web yang hebat ini dapat mengukur dan menguji prestasi WordPress di laman web anda di pelbagai peranti, termasuk penyemak imbas mudah alih dan desktop. Ini sangat berguna sekiranya pengunjung laman web anda mengakses laman web anda dari pelbagai peranti dan saiz skrin.

Logo WP RocketJuga, pasangkan plugin caching seperti WPRocket untuk laman WordPress anda. Ini memainkan peranan penting dalam menjadikan laman web anda memuat dengan cepat. Memukul pangkalan data dengan beberapa pertanyaan setiap kali pengguna masuk ke laman web anda akan menyeret kelajuan memuat turun laman web anda. Pemalam akan memastikan laman web anda dilayan lebih cepat dan kelajuan memuatkan halaman anda bertambah baik.

Mengakhiri

Sekiranya anda berjaya sejauh ini, saya rasa selamat untuk mengatakan bahawa anda telah menyelesaikan semua item yang dijelaskan di atas mengenai cara melancarkan laman WordPress.

Membangun dan melancarkan laman web memerlukan lebih banyak kerja daripada yang biasanya kita fikirkan. Oleh itu, saya membuat tutorial ini untuk memastikan anda tidak terlepas langkah penting ini.

Saya telah membahas semua asas dalam artikel ini. Tetapi, jika anda masih mahu menambahkan langkah anda sendiri dan melakukan lebih banyak penyelidikan, teruskan! Ingat, semakin banyak penyelidikan yang anda lakukan semasa melancarkan laman web WordPress, semakin kuat dan lengkap laman web yang anda miliki setelah siap.

Saya harap senarai semak ini berguna untuk projek WordPress anda yang seterusnya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map