Cara Memasang WordPress Dengan Menggunakan Lembut (Dengan Kemudahan)

Tertanya-tanya bagaimana memasang WordPress? Saya di sini untuk menunjukkan cara cepat dan mudah untuk memasangnya dengan aplikasi Softaculous. Saya berjanji setelah membaca panduan ini, anda akan dapati memasang sepotong kek WordPress. Jadi mari kita mulakannya.


Memasang WordPress melalui pemasang Aplikasi Softaculous agak mudah. Terdapat banyak penyedia hos web yang boleh dipercayai yang menawarkan ciri pemasangan mudah ini. Jadi pertama sekali, anda perlu mempunyai penyedia hosting yang menawarkan pemasang aplikasi ini.

Sekiranya anda sudah bersedia dengan hosting dan nama domain anda, anda boleh melangkah lebih jauh dengan prosedur pemasangan.

Inilah cara memasang WordPress dengan Softaculous

Cara memasang WordPress dengan Softaculous

Sekarang anda mungkin berfikir di mana saya dapat mencari aplikasi ini! Baiklah! Ia tersedia di papan pemuka hosting anda. Log masuk ke cPanel dan cari ‘aplikasi Softaculous’. Anda boleh mencari ikon dengan nama yang sama.

Lembut pada cPanel

Seterusnya, klik padanya dan teruskan ke langkah seterusnya.

Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda akan melihat senarai aplikasi dan skrip yang popular seperti WordPress, Joomla, Drupal, Magento, dll. Ini adalah aplikasi percuma yang disediakan oleh penyedia hosting anda tepat di cPanel mereka.

Sertailah Latihan PERCUMA

Adakah Anda Ingin Mempelajari Cara Membangun 6 Laman Berkuasa Angka?

Sertailah Latihan Percuma Ini Ke…

 • Akhirnya mempunyai kaedah yang terbukti untuk mencari niche yang menguntungkan
 • Dapatkan akses ke kaedah penyelidikan kata kunci yang sangat mudah
 • Ketahui cara menyumberkan kandungan berkualiti
 • Ketahui cara membina pautan topi putih ke laman web anda tanpa pening kepala

Pilih WordPress di Softaculous

Dari aplikasi popular ini, anda harus mencari “WordPress” “tekan” install “dan ikuti langkah selanjutnya.

Seterusnya, anda harus membuat persediaan perisian seperti yang anda lihat pada tangkapan skrin berikut.

Lokasi pemasangan WordPress

Pertama sekali, pilih protokol untuk nama domain anda. Jika anda menggunakan sijil SSL untuk domain anda, pilih “https” dan jika anda memiliki domain non-SSL maka pilih “http”.

Seterusnya, anda harus memilih domain yang ingin anda sambungkan dengan WordPress.

Sekarang pergi dengan langkah ke-3 dan pilih lokasi direktori di mana anda mahu aplikasi ini dipasang. Sekiranya anda tidak mahu memasang aplikasi ini di mana-mana direktori sebaliknya ingin memasang di direktori asas, maka anda harus membiarkan pilihan ini kosong.

Pada langkah ini, anda perlu memasukkan butiran log masuk pentadbir WordPress anda. Saya cadangkan anda memilih kelayakan pentadbir yang kuat untuk menambahkan keselamatan tambahan di laman web anda.

Gunakan gabungan huruf besar, huruf kecil, watak khas, dan simbol. Pastikan anda mencatatnya di suatu tempat sehingga anda menghafalnya. Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan dalam langkah ini ialah memasukkan id e-mel pentadbir.

Domain percuma dengan hosting

Id e-mel ini diperlukan untuk menerima pemberitahuan mengenai pelbagai kemas kini di laman web anda.

Masukkan nama dan keterangan laman WordPress

Dalam langkah ini, anda perlu menyebut nama laman blog atau laman web anda. Nama laman web ini boleh menjadi sesuatu yang serupa dengan niche perniagaan atau nama domain anda.

Contohnya, jika anda menyiapkan blog pada ‘Dekorasi rumah’ maka nama laman web anda boleh menjadi seperti ‘Petua dan Trik Dekorasi Rumah’. Pastikan apa sahaja nama yang anda pilih dengan tepat menggambarkan niche laman web anda.

Seterusnya, anda harus memberi penerangan ringkas ke laman web atau blog anda. Ini adalah tempat yang baik untuk menggambarkan perniagaan anda. Masukkan keterangan yang berkaitan dan ikuti langkah seterusnya.

Seterusnya, klik pada butang “+” kecil yang mungkin anda lihat di skrin anda. Ini akan membawa anda ke ‘Opsi Pendahuluan’ di mana anda harus memasukkan nama pangkalan data untuk blog anda. Sekiranya anda tidak mahu memberikan nama pangkalan data secara manual, proses pemasangan dengan sendirinya menghasilkan pangkalan data untuk pengguna.

Namun, jika anda ingin pangkalan data menggunakan nama yang anda berikan, maka klik pada butang “+”. Secara automatik akan membuat pilihan untuk anda. Pilihan ini memerlukan anda memasukkan butiran pangkalan data. Cukup masukkan kelayakan pangkalan data yang sama dengan yang anda buat pada langkah sebelumnya.

Sekarang anda sudah bersedia untuk memasang WordPress. Tekan butang “pasang”, ia akan memulakan proses pemasangan laman web WP anda.

Proses pemasangan mungkin memerlukan sedikit masa (Biasanya 4 hingga 5 minit). Prosesnya akan membaca semua kelayakan atau data yang anda kirimkan.

Biarkan proses ini berjalan sehingga mencapai 100%. Tahniah! Blog anda telah berjaya disiapkan. Sekarang anda sudah bersedia untuk membuat catatan pertama anda.

Ini adalah satu-satunya cara untuk memasang WP jika anda mencari panduan lengkap lihat panduan pemasangan WordPress utama kami di pautan di bahagian bawah halaman ini.

Perkara penting selepas pemasangan WordPress Softaculous

 1. Pilih tema yang paling sesuai untuk niche perniagaan anda. Secara lalai, WordPress dilengkapi dengan tema sederhana, anda boleh mengubahnya dengan tema yang paling sesuai dengan jenama dan gaya anda.
 2. Tambahkan kategori dengan teliti. Kategori sangat penting untuk memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada penonton anda.
 3. Spam boleh menjadi ancaman besar kepada laman web anda yang baru dibina. Oleh itu, anda harus menghalangnya dengan mengaktifkan beberapa pemalam keselamatan seperti Akismet. Ini adalah salah satu pemalam peringkat tinggi untuk spam.
 4. Jangan lupa memasang pemalam yang penting untuk berfungsi dengan baik laman WordPress anda seperti SEO by Yoast, Contact Form 7, SumoMe, Super Cache, WordFence, dll..
 5. Untuk mengesan prestasi blog anda, anda boleh memasang pemalam Analitis Google. Ini akan membantu anda memantau lalu lintas di laman web anda dan tingkah laku khalayak anda juga.
 6. Anda tidak boleh lupa untuk membuang contoh isi kandungan (Hello World). Selepas memasang WordPress, anda akan menemui kandungan sampel yang tidak penting. Oleh itu, sebelum disiarkan, hapus semua pautan dan contoh halaman.
 7. Buat favicon. Ini dapat memainkan peranan besar dalam meningkatkan keseluruhan kualiti laman web anda.
  Buat halaman ‘Tentang Kami’ untuk memperkenalkan blog atau laman web anda dengan lebih baik kepada khalayak anda.
 8. Edit struktur permalink anda untuk menjadikan carian URL anda sesuai untuk manusia dan juga search engine. Ubahsuai sebelum menerbitkan. Lihat contoh berikut:
 • Format Permalink Lalai WordPress: .domain.com /? = N
 • Permalink Peribadi: domain.com/first-post-name

Saya harap panduan ini memberi anda maklumat yang mudah dan berharga mengenai pemasangan WordPress menggunakan pemasang Softaculous App.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map