Как да инсталирате WordPress: Ръководство за инсталиране и настройка на WP

Как да инсталирате WordPress?

Кликнете, за да инсталирате WordPress или Направете WP ръчно инсталиране

WordPress е нараснал от шепа потребители през 2003 г., за да се превърне в домакинска дума. Сега тя е най-голямата платформа за самообслужване на блогове в света с по-голямата част от блогърите, инсталиращи WordPress. Развитието на платформата WordPress беше мотивирано от желанието на обществото за издателска платформа, която да бъде елегантна и удобна за потребителя.


Може да не сте наясно, че WordPress е проект с отворен код със стотици хора, работещи върху него по целия свят. Това означава, че WordPress сайтовете са свободно и еднакво достъпни за всички потребители, от големите корпорации до ежедневния блогър.

Ако стартирате блог, инсталирането на WordPress е изключително лесно, което го прави най-популярната платформа за уебсайтове. Той може да бъде инсталиран за по-малко от пет минути (Quickinstall WordPress) при използване на сървър на трети страни и само малко по-дълго, когато го инсталирате ръчно.

Как да инсталирате WordPress

Как да инсталирате WordPress с помощта на стопански хост

Дори и да имате много малко технически познания, все пак можете да инсталирате уебсайт WordPress без никакви разходи. Ще трябва да получите име на домейн и уеб хост на трета страна и това ще ви струва незначителна сума пари.

Уеб хостовете поставят от сървърите си от няколко уебсайта до много уебсайтове, в зависимост от използването. Споделянето на сървър с други собственици на уебсайтове ви позволява да разполагате с пространство за разумни разходи. Повечето уеб-домакини предлагат хостинг пространство за около $ 20 на месец.

Присъединете се към БЕЗПЛАТНО обучение

Искате ли да научите как да изградите 6 фигурни сайтове на орган?

Присъединете се към това безплатно обучение към…

 • Накрая има доказан метод за намиране на печеливши ниши
 • Получете достъп до безпроблемен метод за изследване на ключови думи
 • Научете как да възлагате качествено съдържание
 • Научете как да изградите връзки с бяла шапка към вашия сайт без главоболие

Заплаща се да пазарувате около доставчиците на уеб хостинг услуги. Някои уеб хостове включват безплатно име на домейн с таксата за вашия хостинг. Други таксуват само малка сума, за да получат име на домейн от тях. Можете също да пазарувате до други продавачи на имена на домейни, за да намерите точно подходящия. GoDaddy твърди, че е най-големият списък с имена на домейни с над 63 милиона имена на домейни.

BlueHost е официалният доставчик на WordPress домакин

WordPress избра BlueHost като техен официално препоръчан доставчик на уеб хост. Потребителите на WordPress, които се абонират за BlueHost, получават безплатно име на домейн и 50% отстъпка от цената на хостинг плана. Всъщност можете да получите BlueHost план за едва $ 3,95 на месец.

Потребителите на WordPress харесват BlueHost по други причини освен атрактивната цена. Получавате неограничен хостинг на домейни, хостинг пространство, прехвърляне на файлове и имейл акаунти. В зависимост от вашите нужди, можете да избирате от четири типа хостинг планове, включително споделен хостинг, VPS хостинг, посветен хостинг и хостинг на дистрибутори. Поддръжката е достъпна денонощно, но някои потребители казват, че реагират бавно.

Повечето доставчици на уеб хостинг свършиха много от работата в бекграунда за започване на инсталатори на WordPress. След като имате вашето име на домейн, уеб хостът използва приставка за инсталиране на WordPress, която автоматизира процеса на инсталиране. Той ще бъде завършен с едно или две кликвания за няколко минути.

Инсталиране на WordPress с BlueHost като ваш уеб хост

Лого на BlueHost

Безплатен домейн с хостинг

Тъй като BlueHost е официалният уеб хост за WordPress и силно се препоръчва, нека да разгледаме как да инсталирате Word Press, използвайки BlueHost като уеб хост, и MOJO Marketplace като автоинсталатор. Просто следвайте тези стъпки:

 1. Настройте акаунт в BlueHost.
 1. Влезте в акаунта си в BlueHost и отидете на контролния панел.
 1. Намерете секцията на уебсайта и изберете „инсталирайте WordPress“.
 1. Кликнете върху бутона за инсталиране.
 1. Изберете име на домейн, за да се свържете с инсталацията. Ще имате възможност да въведете подпапка, ако желаете. Можете да го наречете „блог“ или можете да го оставите празен и той ще бъде свързан с главната страница на вашия сайт.
 1. Освен това имате възможност да редактирате имейл адреса, потребителското име и паролата за новата инсталация на WordPress. Намерете този раздел под заглавието „разширени опции“.
 1. Ще трябва да прочетете лицензионните и сервизни споразумения и да поставите отметки в квадратчетата, преди да продължите.
 1. Инсталирайте WordPress, като изберете бутона „инсталирайте сега“ и вашата WordPress инсталация ще бъде завършена за няколко минути.

Инсталиране на WordPress с SiteGround или InMotion като ваш уеб хост

InMotion хостинг логоДокато BlueHost е уеб хостът, който WordPress препоръчва, има стотици други уеб хостинг доставчици, които можете да използвате вместо това. SiteGround и InMotion са доставчици на уеб хост с отлична репутация. И двамата използват Softaculous за инсталирането на WordPress с едно щракване. Ето стъпка по стъпка ръководство за това как да инсталирате WordPress с уеб хостове на Siteground и InMotion:

 1. Влезте в сайта на уеб хоста си и въведете контролния панел.
 2. Потърсете иконата за инсталиране на Softaculous или WordPress в секцията Авто инсталатори.
 3. Кликнете върху някоя от иконите, за да стартирате автоматичния инсталатор на Softaculous.
 4. Ще бъдете насочени да прочетете преглед на WordPress.
 5. Кликнете върху раздела с надпис „инсталирайте“, за да продължите.
 6. След това ще получите въпрос, който ви пита къде искате да инсталирате WordPress. Ще трябва да изберете http: // или http: // www. като ваш протокол. Ако вашият сайт има SSL и HTTPS (защитен слой на сокети, което е мярка за сигурност), изберете https: // или https: // www. като ваш протокол.
 7. Сега изберете името на домейна, където искате да инсталирате WordPress. Повечето строители на сайтове избират основната директория (като .com). Ако изберете главната директория, оставете полето, отбелязано с „In Directory“, празно.
 8. Преминете към секцията с настройки и попълнете името на вашия сайт и описанието на сайта. Не се притеснявайте, ако не сте мислили това. Винаги можете да го промените по-късно. В този раздел също ще трябва да изберете администраторско име, парола и имейл адрес.

пъзели

Softaculous автоматично ще попълни потребителското име и паролата за вас, но можете да ги промените, ако желаете. Просто внимавайте да изберете силна парола с главни и малки букви и няколко числа. Това също е подходящ момент да проверите отново имейл адреса си. Имейл адресът в това поле е какво ще използва WordPress, за да се свърже с вас за известия и връзки за нулиране на паролата, ако някога забравите паролата си.

9. Останалите полета не са задължителни. Можете да изберете езика, да изберете плъгини и да изберете тема.

10. Последната стъпка е да щракнете върху бутона „инсталиране“, за да стартирате инсталацията.

На дисплея ще видите лента за напредък. Не затваряйте прозореца, докато лентата достигне 100% и видите съобщение, че инсталацията е била успешна или програмата може да не инсталира правилно WordPress. Бъдете търпеливи, това може да отнеме около три или четири минути.

Как да инсталирате WordPress ръчно

Ръчна инсталация на WordPress

Лого на WordPressАко се чудите дали да използвате собствения си сървър или да наемете място от хостинг компания, е добре да определите нивото на техническите си умения. Най-големият положителен резултат от използването на вашия собствен сървър е, че имате пълен контрол над вашия сървър.

Положителното бързо става отрицателно, когато нещо се обърка с вашия сървър и единственият човек, който може да го поправи, сте вие. Ако искате да използвате свой собствен сървър, ще трябва да имате поне междинни познания за сървърите и сървърния софтуер. За най-добра производителност и най-малко време на престой, ще трябва активно да поддържате и актуализирате сървъра си.

За начинаещи собственици на уебсайтове и строители, номиналната цена за уеб хостинг си струва да оставите въпросите за поддръжката на сървъра на експертите на уеб хоста, за да можете да се съсредоточите върху управлението и актуализирането на вашия уеб сайт.

Когато избирате да изпълнявате и инсталирате WordPress ръчно, първо ще трябва да получите име на домейн, хост и FTP клиентски акаунт. Гледайте това видео, за да видите процеса:

След това можете да следвате тази последователност на инсталация в пет лесни стъпки:

1.Изтеглете приставката за WordPress от WordPress.org

Изтеглете WordPressПървото нещо, което трябва да направите, е да настроите FTP клиентски акаунт. FTP означава протокол за прехвърляне на файлове. FTP клиентът е интерфейсът, който ви позволява да качвате и изтегляте вашите файлове на сървъра. Ето списък на някои доставчици на FTP клиенти:

 • Cyberduck
 • FileZilla
 • FTP Voyager
 • Пожар FTP
 • Класически FTP

Вашият ftp адрес ще прилича малко на адреса на вашия уебсайт, но префиксът ще бъде ftp. Например, това ще бъде ftp://domain.com. Задайте потребителско име и парола за FTP с вашия FTP клиент. Също така ще трябва да се снабдите с текстов редактор като Notepad или Textedit. Не се опитвайте да използвате Microsoft Word, защото не е текстов редактор.

Някои уеб браузъри също работят по-добре, когато използвате вашия собствен сървър. Chrome, Safari и Firefox поддържат HTML 5 и CSS 3, но Internet Explorer не го прави.

След като настроите вашия FTP клиент, ето как да инсталирате WordPress на вашия сървър. Отидете на уебсайта на WordPress.org и кликнете върху синия бутон, който гласи „Изтеглете WordPress.“ След като изтеглянето приключи, вие сте готови за стъпка втора.

2.Изтеглете WordPress файлове на вашия уеб сървър

WordPress инсталацияОтворете папката за изтегляне на вашия компютър и намерете току-що изтегления архив с цип. Прегледайте съдържанието на файла, като щракнете двукратно върху него, за да го разгънете. Сега ще използвате вашия FTP клиентски акаунт за качване на ново изтеглените файлове на уеб сървъра.

Преминете към вашия FTP клиентски файл и влезте с потребителското име и паролата за вашия акаунт, за да се свържете с вашия уеб сървър. Всеки FTP клиент има малко по-различна настройка, но всички те работят по подобен начин. Трябва да видите файловете си в поле отляво и файловете на вашия уеб сървър ще отидат в полето отдясно.

Следващият процес е да качите ново изтеглените файлове на вашия уеб сървър. Това правите, като изберете всички файлове, разположени в лявото поле и ги преместете в дясното поле. Тази стъпка инициира качването на файловете в уеб сървъра. Обработката ще отнеме известно време, за да можете да преминете към следващата стъпка по време на процеса на качване.

3.Създайте MySQL база данни и потребител

Преминете към контролния панел на вашия уеб хостинг. Всеки уеб-сайт на хост има различна марка и външен вид, но те функционират по почти един и същи начин.

WordPress съхранява вашите файлове в база данни. Всяка страница във вашия сайт е създадена от WordPress всеки път, когато посетител кацне на една от вашите страници. Отворете контролния панел на сайта на вашия хост и потърсете модула на базата данни, който ще ви позволи да създадете MySQL база данни.

Създайте име и парола за новата си база данни. От съображения за сигурност изберете парола, която няма да е лесно за другите да гадаят, като използвате няколко малки букви, малки букви и цифри. Запазете тези идентификационни данни, защото ще ви трябват отново.

Дайте си разрешение за достъп и промяна на базата данни. Сега сте готови за четвъртата стъпка.

4. Конфигурирайте WordPress, за да се свържете с базата данни

WordPress база данниПревключете обратно към вашия FTP клиентски сайт, за да свържете WordPress към новосъздадената база данни. WordPress ще търси подробности за вашата база данни във файл, наречен WP-config, така че ще трябва да преименувате примерния файл WP-config.PHP.

Кликнете два пъти върху файла, за да го отворите в текстовия си редактор. Попълнете данните за базата данни, които сте създали в предишната стъпка. Например:

 • Заменете базата данни с името на базата данни, която сте определили.
 • Заменете потребителското име тук с потребителското име на базата данни, което сте определили.
 • Заменете password_here с определената от вас парола за база данни.

Запазете единичните кавички около всеки нов детайл, който преименувате.

WordPress помага да се защити вашата инсталация чрез използване на ключове за удостоверяване. Кликнете върху връзката за генератора на секретни ключове на WordPress в нов раздел във вашия уеб браузър. Това ще генерира произволен набор от сигурни ключове за удостоверяване. Това е важна стъпка, която ще ви помогне да запазите новата си уеб инсталация.

Потърсете осем реда в ред, които казват „поставете тук уникалната си фраза“. Копирайте кодовете и заменете съществуващите редове във вашия конфигурационен файл. Това ще рандомизира защитните ключове, така че те да бъдат уникални при всяко посещение на страниците, което затруднява хакерите да влизат.

След като приключите с извършването на тези редакции, преименувайте този файл като wp-config.php и след това запазете и затворете файла. Ако пренебрегнете тази стъпка, WordPress няма да е наясно, че изобщо сте направили някакви промени. Сега всичко е настроено правилно и вие сте готови за петата и последна стъпка, която е да стартирате скрипта за инсталиране на WordPress.

5. Изпълнете скрипта за инсталиране на WordPress

Въведете URL адреса на вашия сайт в уеб браузъра си. WordPress ще ви подкани да попълните още няколко информации като име на администратора, парола и основен адрес. Запишете тази информация, защото ще ви е необходима, за да влезете в административната област на WordPress.

Намерете и кликнете върху бутона за инсталиране, за да стартирате инсталирането на WordPress.

Честито! Вашият WordPress сайт е готов и сте готови да започнете да изграждате вашия персонализиран уебсайт. Влезте в таблото за управление на вашия сайт, като напишете URL адреса на вашия сайт и wp-администратора в края на него. Сега можете да влезете с вашето потребителско име и парола и да започнете да работите с таблото си за управление.

Ако имате проблеми с завършването на инсталирането на WordPress, щракнете тук, за да получите решения на често срещани проблеми с инсталацията.

Какво да направите след инсталирането на WordPress

блоговетеАко обичате да създавате и проектирате уебсайтове, забавлението е готово да започне. Има още няколко неща, които ще искате да направите, за да подготвите вашия сайт за обществено ползване.

Ще намерите някои важни настройки в раздела с надпис „общи“. На вашия табло за управление на WordPress администратор можете да промените заглавието, логовата линия, часовата зона и фавикон.

Favicon е малка икона, която ще се показва в лентата на браузъра вляво от името на вашия сайт в лентата на браузъра или в списъка с отметки. Ако не изберете изображение с фавикон, браузърът може да покаже иконата на WordPress или иконата на вашия доставчик на уеб хост. Отделете време, за да изберете уникално изображение, което идентифицира вашата марка. Уверете се, че запазите промените си или те се върнат обратно към настройките по подразбиране.

WordPress ще даде на сайта ви структура по подразбиране за постоянна връзка, която е крайната част на вашия URL. В раздела с вашите настройки ще имате възможност да го промените и трябва. Постоянната връзка по подразбиране не е много удобна за търсене.

След като промените постоянната си връзка, ще искате да разгледате настройките за четене. Можете да зададете предната страница като статична страница или автоматично да публикувате най-новата си публикация. Ако изберете статична страница, можете да посочите друга страница за публикациите в блога си.

много добре

Има много плъгини, от които да избирате и много от тях са безплатни. Инсталирайте или W3 Total Cache, или WP Super Cache, за да направите уеб страниците си по-бързи. Приставките за уеб кеш работят чудесно за оптимизация на търсачките и те могат да предпазят сайта ви от срив, когато сървърът ви е претоварен.

Не можете да бъдете твърде безопасни със сигурността си. Използвайте приставката Sucuri, за да защитите администраторската си област. Налични са и много анти-спам плъгини. Никой не иска да проверява в уебсайта им сутрин, за да намери десетки спам коментари, които трябва да бъдат изтрити. Много потребители на WordPress харесват приставката против спам, наречена Akismet.

След като настроите тези основни неща, е добре да отделите време, за да научите за други полезни инструменти като приставки за WordPress, които управляват SEO, социални медии, архивиране и други. Възможностите за това какво можете да направите с инсталация на WordPress са безкрайни.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map