Сравнение на облачен хостинг срещу VPS 2020: кое е по-добро за вас?

Дълго време поддържате идеята да създадете уебсайт за вашия бизнес или може би личен блог. Имате чувството, че сега е моментът да превърнете идеята си в реалност. Имате страхотно име на домейн, което вече сте регистрирали.


Вие дори визуализирате как ще изглежда уебсайтът ви, когато е напълно създаден и работещ. Въпреки това, преди да можете да осъществите тази мечта, първо трябва да се погрижите за нещо. Нарича се хостинг.

Тук е много вероятно да се сблъскате с дилема поради многото възможности за хостинг. Има споделен хостинг, виртуален частен сървър (VPS) хостинг и специализирани сървъри със стотици хостинг фирми на пазара.

Тази публикация е свързана с просветлението ви и се фокусира основно върху два типа хостинг: облак и VPS. Въпросът е, трябва ли да изберете VPS или облачен хостинг за вашия уебсайт през 2019 г.? Просто казано, идеалната опция за хостинг трябва да гарантира, че уебсайтът ви има по-добра производителност, гъвкавост, високо време на работа и страхотни функции.

В този облачен хостинг срещу VPS преглед, се гмурнам в откритите води, за да проуча основните разлики на тези две хостинг опции и да ви помогна да изберете идеалната опция за вашия сайт или блог.

Лого на HostGator

Нашият избор за уеб хостинг №1:
Вземете хостинг с най-висока оценка за най-малко
$ 2.64 на месец

StartBloggingOnline.com одобрен хостинг

VPS хостинг

VPS (кратко за Virtual Private Server) е метод за хостинг, където се използва само един сървър. Този сървър обаче е разделен на по-малки единици, наричани виртуални сървъри. Всеки виртуален сървър действа като независима и специализирана сървърна среда.

Присъединете се към БЕЗПЛАТНО обучение

Искате ли да научите как да изградите 6 фигурни сайтове на орган?

Присъединете се към това безплатно обучение към…

 • Накрая има доказан метод за намиране на печеливши ниши
 • Получете достъп до безпроблемен метод за изследване на ключови думи
 • Научете как да възлагате качествено съдържание
 • Научете как да изградите връзки с бяла шапка към вашия сайт без главоболие

Когато купувате VPS план от хостинг доставчик, като например HostGator, това означава, че имате собствен набор от ресурси (като честотна лента и съхранение) и можете да конфигурирате според желанието си. Освен това няма обмен на файлове или данни между акаунти, използващи VPS сървъри. Казано по друг начин, вашата специализирана област на сървъра е напълно независима.

Въпреки независимостта на VPS сървърите, важно е да се отбележи, че те все още са взаимозависими с други по някакъв начин. Това е очевидно, защото ако различна част от сървъра се провали, VPS също ще бъде засегнат!

Това може да се случи и ако един от хостваните уебсайтове на сървъра взема много ресурси. Например, ако друг уебсайт използва голяма честотна лента, скоростта на изобразяване на уебсайта ви вероятно ще намалее.

По време на този преглед на облачен сървър срещу VPS стана ясно, че виртуалният частен хостинг е добра опция, ако искате повече контрол над вашия сайт. Имайте предвид, че се нуждаете и от техническите умения, за да персонализирате правилно хостинг средата. Открих също, че VPS е чудесен вариант, ако сте надраснали споделен план. За да ви помогнем да разберете повече за VPS хостинга, ето обобщение на основните плюсове и минуси:

1. Виртуалните частни сървъри са адаптивни

VPS позволява на потребителите да имат root достъп (потребителското име или акаунт, който по подразбиране е разрешен достъп до команди и файлове в операционната система) и пълен контрол над сървърния софтуер и операционната система (OS). Въпреки това, някои ограничения се налагат от доставчика на VPS, за да се гарантира, че можете да получите достъп и да контролирате само ресурсите на разпределения сегмент.

2. VPS хостингът предлага висока производителност

Тъй като вашият уебсайт е гарантиран от специфични ресурси на сървъра, можете да очаквате примерни резултати, като например по-бързи скорости на зареждане. Важно е обаче да се прецени, че производителността все още може да бъде повлияна от други уебсайтове, използващи същия сървър.

3. Виртуалните частни сървъри са защитени

С оглед на факта, че вашият уебсайт има специфична сървърна среда, посветена на него, той е по-сигурен в сравнение с споделените хостинг планове. Ако други уебсайтове, хоствани на същия сървър, са засегнати от зловреден софтуер, те не могат лесно да преминат към вашия сайт.

Основният недостиг, свързан с VPS хостинг, е лошата мащабируемост. Въпреки че вашият уебсайт е гарантиран от специфични ресурси, като честотна лента и съхранение, бързото мащабиране е трудно. Това означава, че вашият сайт може да не може да се справи с проблеми, като например скокове на трафика, които внезапно изискват много ресурси.

Облачен хостинг

Докато изследвах разликата между облачния сървър и VPS хостинг, установих, че най-забележителното е естеството на тяхната сървърна среда. Докато VPS хостингът използва един сървър със специфични ресурси (като честотна лента и съхранение), посветен на вашия сайт, ресурсите в облачния хостинг се разпространяват на различни сървъри.

Безплатен домейн с хостинг

Ако изберете хостинг в облака, това разпространение на ресурси предполага, че ще използвате мрежа от неограничени виртуални машини, които разчитат на множество физически сървъри. Това означава, че просто създавате мрежа от „един“ масивен VPS.

С облачния хостинг получавате предимствата на множество сървъри. Това означава, че наличните ресурси за вашия уеб сайт са увеличени в сравнение с VPS хостинг. Следователно, можете също да увеличите ресурсите, когато възникне нужда.

Имайте предвид, че въпреки че имате достъп до повече ресурси и гъвкавост, нивото на персонализиране, което можете да постигнете, е ограничено. Това се дължи на факта, че ресурсите идват от различни машини, които може да изискват различни настройки.

Облачният хостинг е добър вариант, ако основната ви цел е постигане на висока производителност и мащабируемост. Ето по-подробно погледнете основните плюсове и минуси на облачния хостинг:

1. Лесна и бърза мащабируемост

По-специално, Cloud хостингът ви предоставя цяла мрежа от сървъри, които улесняват използването на повече ресурси, когато възникне нужда. Например, можете лесно да увеличите честотната лента, когато трафикът се увеличава, множество клиенти отправят заявки за покупка или много клиенти изпълняват изтегляния едновременно. Услугите за облачен хостинг имат интуитивен потребителски интерфейс за управление на уебсайтове, който да ви помогне да следите ефективността на уебсайта си. Следователно, когато забележите, че търсенето на ресурси е високо или ниско, е лесно да коригирате ресурсите на сървъра, без предварително да търсите одобрение от доставчика. Въпреки това мащабирането може да привлече допълнителни такси в зависимост от вашия хостинг доставчик.

2. Високи темпове на ъптайм

Ако използвате конвенционални сървъри като VPS, продължителността на работа зависи от физическата среда на сървъра. Всъщност престоят може да бъде много голям, ако сървърите се повредят, освен ако не използвате мрежа за данни със съдържание (CDN), която разпространява съдържанието на вашия сайт на различни сървъри.

Облачният хостинг гарантира висока продължителност на работа от близо 100%, поради наличието на сървъри в пълен работен ден. Ако един сървър не успее, вашият уебсайт незабавно ще премине към други в мрежата, за да избегне излизането офлайн.

3. По-добро представяне на сайта

Повечето облачни сървъри предлагат пламващи големи скорости на уебсайтове. Освен че ви позволяват без усилие да увеличите капацитета на уебсайта, вие също така получавате по-добро балансиране на натоварването между различни сървърни среди. Балансирането на натоварването помага да се намали натоварването на ресурсите на конкретен сървър и ви гарантира по-бързи скорости на изтегляне и изобразяване.

Важно е да се отбележи, че естеството на сървърите, използвани за хостинг в облак, също ще определи скоростта и цялостната ефективност на вашия уебсайт. Ето защо, не забравяйте да потърсите доставчик на облачен хостинг с сървъри с ниска плътност, премиум слоеве и слоеве с много кеширане.

4. Излишна сървърна система

При VPS хостинг проблем, който уврежда сървърите, може да накара вашия сайт да излезе офлайн, докато проблемът не бъде отстранен. Ако изберете облачен хостинг, уебсайтът ви няма да стане офлайн, ако някой от сървърите в мрежата е повреден. Облачният хостинг съхранява най-новите версии на уебсайта ви и ги зарежда незабавно, ако се забележи проблем със сървърите за изобразяване.

Основният недостатък на използването на облачен хостинг е, че имате ограничен контрол. Тъй като облачната хостинг инфраструктура и операции се управляват от доставчици, вие ще имате много ограничен контрол върху неща като приложения, данни и услуги, за разлика от инфраструктурата на задния край.

Ключови задачи като достъп до черупки (отдалечен достъп на команден ред до сървъра) и управление на фърмуера (функционалност, която позволява на администратора на сървъра да преглежда подробности за фърмуера и да добавя изображения на фърмуер в базата данни) не ви се предават при облачен хостинг. Очаква се обаче тази тенденция да се промени в бъдеще, тъй като повече облачни хостинг услуги влизат на пазара и засилват конкуренцията. Някои от топ доставчиците днес включват Linode, Amazon Web Services (AWS), A2 хостинг и DreamHost.

Облачен хостинг срещу VPS: облачният хостинг е много по-напред!

По време на този облачен уеб хостинг срещу VPS преглед установих, че основните разлики между двете услуги са възможност за мащабиране и контролируемост. Следователно идеалната опция за вас между облачен уеб хостинг и VPS може да зависи от това какво търсите и нивото на вашия сайт.

Ако вашият уебсайт е малък и целта е бързо стартиране, за разлика от мащабируемостта, VPS сървърът ще бъде добра опция. Ако обаче уебсайтът ви е създаден и се интересувате от гъвкавост, висока производителност и мащабиране, идеалният вариант е облачен хостинг.

С облачния хостинг вие сте сигурни в почти неограничено предлагане на сървърни ресурси, което го прави идеален за уебсайтове, които имат променлив трафик или редовно се нуждаят от спешна мащабируемост. Открих също, че облачният хостинг осигурява по-голяма гъвкавост (от хостинг ресурси до ценови оферти) и повече мощност на сървъра.

Като цяло намерих облачния хостинг като печеливша опция, тъй като не е нужно да се притеснявате, че уебсайтът ви ще се срине всеки момент, а целевата ви аудитория е сигурна в по-доброто потребителско изживяване. Въпреки че препоръчвам да използвате VPS за стартиране, препоръчително е да преминете към облачен хостинг, както е необходимо за повече хостинг ресурси и по-добра производителност.

Ако искате най-доброто, отидете за най-доброто; отидете за облачен хостинг!

Лого на HostGator

Нашият избор за уеб хостинг №1:
Вземете хостинг с най-висока оценка за най-малко
$ 2.64 на месец

StartBloggingOnline.com одобрен хостинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map