Typer av webbhotell: Delad, VPS och dedikerad förklarad

Tror du att alla webbhotell har samma karaktär? Även om du gjorde det, kan du förmodligen dra slutsatsen att jag ställer frågan att de inte är det. Visst är slutmålet detsamma i alla fall att “värd” för filerna som utgör en webbplats, vilket gör dem tillgängliga för besökare.


Uppgifterna varierar dock med olika typer av webbhotell. Det finns separata operativsystem, det finns flera hårdvarukonfigurationer, och olika typer av webbhotelltjänster erbjuder en rad planer, var och en fininställd för att passa en specifik kund.

Det kan vara svårt att spika ner alla i början om du inte har en guide, och ja, du gissade det – det här inlägget kommer att leda dig genom flera alternativ för webbhotell så att du kan få ett bättre grepp om hur de varierar och som är rätt för dina webbhotellbehov.

Så, utan ytterligare försening, låt oss dyka in i den typ av webbhotell som du vanligtvis ser när du söker på nätet.

De tre typerna av webbhotell

Typer av webbhotellVi börjar med det alternativ du ser nästan alla lägre nivåer (och vissa toppnivåer) -tjänster tillhandahåller – delad webbhotell. Delad webbhotell hänvisar till en inställning där flera webbplatser alla är värda tillsammans på samma server (därmed den “delade” etiketten).

För vissa är detta faktiskt en ganska angenäm installation. Det faktum att resurser är fördelade på flera kunder hjälper till att hålla kostnaderna låga. Det gör det också möjligt för användare att hålla personligt underhåll och underhåll till ett minimum. I många fall hanteras det nästan helt av värdtjänsten. Detta är ett särskilt attraktivt val för nybörjare, som kan ha begränsad erfarenhet av att hantera en server och inte är redo att gå all-in med ett kraftfullare (och dyrare) alternativ.

Nackdelen är dock att dela resurser kan hämma prestanda. Oavsett vilken typ av delad plan du får (ja, även de som sätter “obegränsade” och “obegränsade” resurser) kan en särskilt hög tillströmning av trafik störa varje webbplats som är värd på den servern. Det beror på att du gissade att alla sajter drar från samma CPU, RAM osv. Här är en snabb förklaring om “obegränsad” bandbredd:

Det är inte heller den enda nackdelen. Eftersom servern delas mellan klienter, och till stor del hanteras av värdföretaget, har du inte den åtkomst som krävs för att finjustera olika inställningar som du gör med din egen server.

Kanske inte en stor sak för små webbplatser och nybörjare (de primära konsumenterna för delad värd), men för större affärssidor kommer den minskade kraften och funktionaliteten helt enkelt inte att göra.

Exempel på kvalitetsdelad värd inkluderar A2Hosting, vars delade planer börjar på $ 3,92. De inkluderar SSD-lagring (ökar hastigheter för sidbelastning) och kommer i viss utsträckning att skala dina resurser för att matcha din webbplatstrafik.

De erbjuder både Linux- och Windows-servrar och inkluderar en hel del “högpresterande” extra som erfarna webbutvecklare älskar. Fortfarande är de inte en tjänst uteslutande för proffs och erbjuder avancerad kundsupport för alla sina webbhotelltyper.

Nästa steg uppför stegen när det gäller värdkraft. En virtuell privat server, eller VPS, simulerar flera enskilda servrar som är partitionerade på en huvudserver.

Istället för att dela en pool med resurser tilldelas varje webbplats ett visst belopp att använda. VPS mildrar vissa (men inte alla) problem med resursavloppet som kommer med att använda rent delad hosting.

Med en VPS får du det som kallas ”root access”. Detta innebär att du har den administrativa makten över din serverpartition. Du kan lägga till och ta bort filer efter eget gottfinnande, installera program eller avinstallera de som du inte behöver.

Detta ger större frihet, men också större risk, eftersom du oavsiktligt kan ta bort kritiska filer om du inte är säker på vad du gör med din server.

Kostnaden för en VPS är högre än kostnaden för delad hosting, men inte så dyr som att köra en verklig dedikerad server. Användare som vill gå VPS-rutten ska också veta att de kommer att kräva en mer avancerad användares färdigheter för att hantera sina serveregenskaper (såvida de naturligtvis inte betalar värdföretaget för att hantera serverhantering också).

När du söker efter VPS-värd, vill du titta på detaljer som installationsavgifter, CPU-kraft, hur mycket dedikerad RAM du får, ditt lagringsutrymme och månatlig bandbredd och vilken typ av kontrollgränssnitt du använder för att hantera din server.

I många fall kommer detta att vara den beprövade cPanel. Det är industristandarden, och de flesta tycker att det är tillräckligt enkelt att använda och mer än funktionellt nog. Vissa värdar använder dock en anpassad lösning för sin plattform.

DreamHost är ett sådant exempel. De har underhållit sin egen “hemodlade instrumentpanel” för värdhantering sedan 1997. De är också ett mycket respekterat namn när det gäller VPS-värd.

Deras kraftfulla Linux-baserade servrar inkluderar Solid State-enheter för extra hastighet, inbyggd säkerhet och en hel mängd extra funktioner som inkluderar obegränsade domäner och skalbar RAM.

Dedikerad hosting är när du hyr ut hela servern för dig själv och din webbplats. Som du kan föreställa dig ger detta den högsta nivån av resurser för att vara värd för högtrafikplatser, men fördelarna går ännu längre än så.

Det finns en oöverträffad nivå av frihet som kommer med en dedikerad server. Du delar inte servern i någon kapacitet, så du kan i princip göra vad du vill med den. Om du behöver en mycket specifik inställning för att köra din webbplats på rätt sätt är den inom räckhåll med en dedikerad värd.

På grund av deras höga prestanda och resursallokering är dedikerade servrar kända för sin hastighet och drifttid. Detta är en viktig faktor för alla webbsidor, men särskilt viktigt för företagswebbplatser, eftersom varje driftsstopp som upplevs innebär en förlust av kunder och intäkter.

Generellt sett är uppetid med dedikerade servrar i genomsnitt över 99,94%. Höga trafiknivåer kväver inte en webbplats och du kommer att kunna stödja en stor mängd besökare som har lite till inga problem.

Att ha en dedikerad server innebär att du kan distribuera säkerhetsfunktioner på högsta nivå och finjustera säkerhetsinställningar för att passa dina behov. Du kommer inte att vara sårbar för aktiviteter på andra webbplatser, eftersom de inte upptar ditt serverutrymme.

Om du behöver support erbjuder nästan alla webbhotell hjälp genom sina kund- och tekniska serviceavdelningar. Många hanterar också din serverns information som en tilläggstjänst, vilket tar bort något av behovet för avancerad teknisk kunskap.

Men om du är särskilt skicklig kan du ställa in din egen server internt och få fördelarna med den här kraftfulla installationen utan att behöva förhandla med en tredje part.

Den enda riktiga nackdelen med en dedikerad installation, om du går värdföretagets rutt, är det faktum att du måste betala en betydande avgift. Dedikerade servrar är inte billiga, men för seriösa företag är de värda investeringen.

Ett exempel på ett fint dedikerat webbhotell är LiquidWeb. De är välkända för att ha specialiserat sig på helt hanterade dedikerade servrar som är snabba och pålitliga. Vissa kunder kan bli överraskade av kostnaden (de börjar på 199 $ / månad), men det är det pris du betalar för kvalitet.

Typer webbhotell: slutsats

Där har du det, de tre huvudtyperna webbhotell. Det finns andra sorter där ute, men det är viktigt att notera att dessa är mindre vanliga, och de flesta affärs- och personliga behov täcks av någon form av delad, VPS eller dedikerad hosting.

Variationen du väljer beror på storleken på din operation. Om du precis börjar med en enda webbplats är delad hosting vanligtvis vägen att gå. När du expanderar och behöver öka din frihet något, erbjuder VPS en bra balans. För flera webbplatser med hög trafik kommer du förmodligen att vilja utforska dedikerade alternativ.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map